Geluk komt met de jaren Het Grote Geluksonderzoek van KBO-PCOB

Van alle Nederlandse senioren vindt 73 procent zichzelf een gelukkig mens. Meer dan de helft daarvan bestempelt de fase na hun 55ste levensjaar zelfs tot de mooiste periode ooit. Kortom, hoe ouder hoe gelukkiger. Dat blijkt uit het Grote Geluksonderzoek van KBO-PCOB onder maar liefst 2.500 senioren.

Waarom zijn we na ons 55ste het meest gelukkig?

Voor zes op de tien senioren is dit zo. Hun argumenten: ‘Niets hoeft en alles mag, er is geen carrièredruk meer, we kunnen zelf onze tijd indelen, hebben het gezellig met elkaar en hebben geen zorgen, veel vrijheid, rust en voldoening.’

Wat was de minst gelukkige periode?

Dat waren voor de meeste senioren hun tienerjaren. Niet alleen omdat die voor een deel gekleurd werden door de oorlog, maar ook door de (strenge) opvoeding, pesterijen op school en armoede.

“Ik ben 88 .Als het niet regent stap ik in de auto voor een ritje, daar word ik blij van. Ik lees veel en koop af en toe bloemen voor mezelf. Het leven is een feestje, maar je moet wel zelf de ballonnen opblazen”

Waar worden we nu het meest gelukkig van?

Verreweg het meeste van onze naasten (56%) zoals onze partner, en ook onze huisdieren (13%), zinvol bezig zijn (8%) en ons geloof (7%). Contact met anderen speelt ook een grote rol, zoals onze familie, vrienden en buren. Hoe meer contact, hoe gelukkiger we zijn. Zo geven senioren die minder dan een keer per maand andere mensen zien het gelukscijfer 6,8 voor hun leven, terwijl senioren die meerdere dagen per week anderen ontmoeten, dat een 8,2 geven.

“Geluk is voor mij tevredenheid: Iedere ochtend blij zijn met de merel die zit te wachten op een stukje kaas, de woonkamer lekker warm en opgeruimd, het zonnetje erbij, ontbijtje maken en knus samen in bed opeten, krantje erbij, en dan een heerlijke warme douche om de pijn te laten verdwijnen na een vaak slapeloze nacht.”