De Stelling Samen Kerst vieren wordt steeds ingewikkelder

De Stelling

Samen Kerst vieren wordt steeds ingewikkelder

Het ziet er zo gezellig uit in de reclame: de hele familie aan de kerstdis. Maar komt dit in de praktijk nog veel voor? Of blijkt het een – onoplosbare – puzzel om samen Kerst te vieren nu veel mensen het zo druk hebben en gezinssamenstellingen complexer worden door scheidingen?

Eens!

"‘Eens! Het is altijd vreselijk passen en meten om met familie bij elkaar te komen met Kerst. Van mij hoeft dit niet meer zo; ik zie mijn naasten net zo lief op andere dagen."

- Conny van Luijt (59), Bergen op Zoom, vrijwilliger dagbesteding bij zorgcentrum Lambertijnenhof

Vaste prik
Toen de kinderen klein waren, was het vaste prik om met de kerstdagen naar de (schoon)familie te gaan. Na mijn scheiding en door het sterven van de oudere generatie komt dat er al jaren niet meer van.

Uitpuffen
In de maatschappij is het tegenwoordig: rennen-rennen-rennen. Veel mensen hebben een ongelofelijk druk bestaan met werk en sociale verplichtingen. Ze zijn blij als ze met Kerst eindelijk kunnen uitpuffen. Ik snap wel dat ze dan geen zin hebben om groots uit te pakken. De deur staat altijd open, maar de kinderen hebben hun eigen leven.

‘Ik breng de Kerstdagen inmiddels graag alleen door’

Wijntje
‘ Zelf breng ik de Kerstdagen inmiddels graag alleen door. Dan maak ik er iets van! Ik versier mijn huis van top tot teen. Mijn kerstboom hangt vol met zelfgehaakte decoraties en ik heb wel tachtig kerststalletjes. Ook kook ik lekker en kijk ik televisie in mijn pyjama, een wijntje erbij. Heerlijk! Ik zeg altijd: geniet van het leven, het is zo kort. Maar blijf wel bij jezelf. En ik vind het fijn om thuis te zijn met Kerst, zonder enige verplichting.’

Kan wel hoor!

"‘Zelf heb ik niet de ervaring dat het ingewikkeld is om samen Kerst te vieren. Maar het vraagt wel enige afstemming en flexibiliteit."

- Saskia Boeree (60), Amsterdam, docent Pedagogiek aan de Hogeschool van Amsterdam

Met de ex van mijn man
De afgelopen jaren hebben mijn man en ik Eerste Kerstdag steeds doorgebracht bij de zoon van mijn man, oftewel mijn stiefzoon, zijn vriendin en hun twee kinderen.

Ook mijn dochter en mijn vader waren daarbij aanwezig. Net zoals de moeder van mijn stiefzoon – de ex van mijn man. Dat is altijd heel relaxed.

Mijn man en zijn ex zijn al heel lang uit elkaar; er is geen oud zeer. De vriendin van mijn stiefzoon kookt iets lekkers en we zitten allemaal gezellig met elkaar te dineren.

Stiefzoon met stiefzoon
Mijn stiefzoon heeft zelf ook een stiefzoon: het oudste kind van zijn vriendin. Deze jongen,  mijn stiefkleinzoon, is er Eerste Kerstdag nooit bij. Dan gaat hij namelijk met zijn vader naar de ouders van zijn vader.

Op Tweede Kerstdag gaat hij naar zijn grootouders van moederszijde, samen met zijn moeder, mijn stiefzoon en de twee andere kinderen. Die verdeling is afgesproken toen de ouders van mijn stiefkleinzoon uit elkaar gingen.

‘Wil je samen Kerst vieren, dan is het belangrijk om je in anderen te verplaatsen’

Afstemmen
Wil je samen Kerst vieren, dan is het belangrijk om je in anderen te verplaatsen. Vooral mijn stiefzoon moet met veel meer partijen rekening houden dan wijzelf.

Daarom stemmen mijn man en ik onze agenda’s vooral af op die van hem. En mocht het onverhoopt toch een keer niet lukken om samen aan de kerstdis te zitten, dan nemen we dat niet persoonlijk.

Met z’n tweetjes kunnen wij ook een fijne Kerst hebben!’

Inderdaad niet eenvoudig

"‘Grootouders hechten er dikwijls aan om de hele familie rond de kerstboom te verzamelen. Maar dat lukt niet altijd. Gelukkig kan ook een alternatieve invulling van de Kerstdagen heel gezellig zijn!"

- Patricia Heije-Jansen (48), Tilburg, relatietherapeut en directeur Stiefgoed (landelijke organisatie van coaches voor samengestelde gezinnen)

Niet compleet
Het is vaak niet eenvoudig om de hele familie compleet te hebben met Kerst. Bij samengestelde gezinnen is het meestal nog moeilijker om iedereen aan de kerstdis te krijgen.

Pijnlijk
Als een kind gaat scheiden, is dat voor grootouders vaak pijnlijk. Ze moeten afscheid nemen van een geliefde schoonzoon of -dochter.

En na verloop van tijd moeten ze hun hart weer openstellen voor de nieuwe partner van hun kind, met eventuele kinderen. Dat valt niet altijd mee.

Je mag best bij je kinderen aangeven dat het je tijd kost om aan de nieuwe situatie te wennen.

‘Bij samengestelde gezinnen is het meestal nog moeilijker om iedereen aan de kerstdis te krijgen’

Wat wil je zelf?

Ik zeg altijd tegen grootouders: je wil het allerbeste voor jouw kinderen, maar vergeet jezelf ook niet.

Misschien is het een te grote stap om de nieuwe partner van je zoon met haar kinderen uit te nodigen voor de kerstmaaltijd als je deze vrouw nog nauwelijks kent? Maak dan een plan waar je je wel prettig bij voelt.

Ga bijvoorbeeld uit eten met enkel je eigen kinderen. Of organiseer een informele kerstbrunch op derde kerstdag, waarbij iedereen die kan komen welkom is.’

Meer lezen? Neem dan een abonnement op het magazine van KBO-PCOB.