De acceptgiro verdwijnt. Wat nu?

Tekst: Rob Hoekstra
Foto: Betaalvereniging Nederland, Shutterstock

‘Mede door onze inspanning is de afschaffing van de acceptgiro steeds uitgesteld, maar het besluit is nu definitief. De acceptgiro stopt vanaf 1 juni 2023. Senioren krijgen dus te maken met andere betaalmethoden’, aldus belangenbehartiger Jan Brinkers. KBO-PCOB kreeg de afgelopen tijd stapels handgeschreven brieven, kaarten, mails en telefoontjes binnen van bezorgde gebruikers. Met als eensluidende strekking: wat nu? Gelukkig zijn er alternatieven.

Wij (beiden 88 jaar) veronderstellen dat wij niet de enigen zijn die problemen verwachten als de acceptgiro wordt afgeschaft. Wij ontberen namelijk zowel de apparatuur als de vaardigheden die voor de door de bank voorgestelde digitale werkwijzen zijn vereist. Graag vernemen wij of er mogelijkheden zijn die ook voor ons ouderen realiseerbaar zijn.

Het echtpaar is een van de vele schrijvers die zich zorgen maken. ‘Wij zijn allebei 88 jaar en niet digitaal vaardig. We hebben een verouderde laptop die we niet kunnen gebruiken. Voor ons is het afschaffen van de acceptgiro per 1 juni 2023 een regelrechte ramp. Hoe moeten we nu onze rekeningen betalen? Welke oplossingen zijn er?’

Haar man vult aan: ‘Het is een krankzinnig verhaal. Als je zoiets doet, moet je goede alternatieven achter de hand hebben. Wij zijn zeker niet de enigen die hiermee te maken hebben. Hier is niet goed over nagedacht.’

Papier verdwijnt niet uit beeld

Maar volgens Cock Bastian, van Betaalvereniging Nederland, hoeven mensen niet met de handen in het haar te zitten. ‘Natuurlijk betekent de afschaffing een verandering, maar er zijn verschillende alternatieven.

Mensen kunnen zelf bepalen welke het beste passen bij hun betaalsituaties. Daarbij verdwijnt ook papier niet uit beeld. Zo kunnen mensen bij hun bank vragen naar papieren overschrijfformulieren. Ook kun je instanties of bedrijven machtigen om je rekeningen te betalen. En is er de betaalinstructie: waarop in een brief of mail alle benodigde betaalgegevens duidelijk en in vaste volgorde staan, zodat u de gegevens zo over kunt nemen.’

‘Verder zullen, voor zover dat nog niet is gebeurd, instanties die acceptgiro’s hanteren hun gebruikers informeren over alternatieven die zij aanbieden. Mensen worden zeker niet aan hun lot overgelaten. Goed om te weten ook dat verschillende banken gratis hulp aanbieden aan ouderen die willen overstappen naar internetbankieren of mobiel bankieren. Ook het Informatiepunt Digitale Overheid biedt hulp.’

Dit zijn de alternatieven voor de acceptgiro

Papieren overschrijfformulier
U kunt bij uw bank terecht voor een overschrijfformulier met daarop uw gegevens. Zelf vult u daarop het bedrag, rekeningnummer en naam- en adresgegevens in van de persoon of organisatie aan wie u geld wilt overmaken. Het formulier stuurt u op naar de bank en die zorgt voor de betaling. Informeer bij uw eigen bank naar de mogelijkheden. Het kan zijn dat de bank extra kosten in rekening brengt voor het gebruik van overschrijfformulieren en bijbehorende verzendenveloppen.

Overboeken per telefoon
Bij sommige banken kunt u uw betalingen regelen per telefoon. Niet via een app, maar door een telefoonnummer te bellen. Via bijvoorbeeld de Rabofoon van de Rabobank kunt u geld overboeken en rekeningen betalen. Ook ING biedt telefonisch soelaas via de Saldolijn. Houd er rekening mee dat hier kosten voor in rekening worden gebracht.

Uw bankzaken door iemand anders laten regelen
Iemand die u goed vertrouwt, zoals een familielid of goede vriend(in), kunt u machtigen voor uw betaalrekening. Hij/zij voert dan de betalingen voor u uit via internetbankieren of mobiel bankieren.

Incassomachtigingsformulier
Op dit formulier vult u uw naam en rekeningnummer in voor een eenmalige of terugkerende incasso. Dit stuurt u aan degene die u moet betalen. Vervolgens wordt het bedrag via een incasso van uw bankrekening geboekt.

Betaalinstructie
Op een betaalinstructie staan alle gegevens die u nodig heeft netjes op een rij, volgens een vaste volgorde, zodat u ze zo over kunt nemen. Deze gegevens kunt u dan (in diezelfde volgorde) invullen op een overschrijvingsformulier of bij internet- of mobiel bankieren. Zo kunt u de factuur foutloos betalen. De betaalgegevens staan in een duidelijk kader: bedrag, naam en IBAN ontvanger en betalingskenmerk.

Betaallink
Als u een computer, tablet of een smartphone hebt, heeft u dit misschien al een keer voorbij zien komen: de iDEAL-betaallink of een Tikkie. Die kunnen verstuurd worden via e-mail of mobiel. Door de link aan te klikken komt u op een betaalpagina van de begunstigde.

Betaalinstructie met QR-code of een QR-code met betaalverzoek
Aan een betaalinstructie kan ook een QR-code worden toegevoegd. Daarnaast kunnen QR-codes met een betaalverzoek zowel digitaal als op papier worden verstuurd. De QR-codes kunt u vervolgens scannen met uw smartphone.

Einde van een vertrouwd betaalmiddel

In 1977 werd de acceptgiro ingevoerd. Eerst als ponskaart, toen als blauwe papieren kaart tot de huidige gele acceptgirokaart. Werden er in de jaren negentig nog ruim driehonderd miljoen acceptgiro’s per jaar verwerkt, in 2021 waren dat er nog slechts iets meer dan vier miljoen.
Currence, producteigenaar van Acceptgiro, besloot daarop per 1 juni 2023 te stoppen met de acceptgiro. Het einde van een tijdperk.

Word abonnee!

Neem nu een abonnement op het Magazine van KBO-PCOB en geniet van mooie interviews, aangrijpende verhalen, stevige dossiers en handige informatie. Profiteer bovendien van de vele voordelen die u als abonnee geniet en doe mee aan de winacties.