Hogere kosten zorg en verzekering? Samen zijn we goedkoper uit!

In 2018 betalen we allemaal meer voor zorg en zorgverzekering. Vooral senioren hebben te maken met stijgende zorgkosten. De KBO-PCOB lobbyt om de financiële gevolgen te beperken. Maar u kunt ook zelf iets doen: neem een collectieve verzekering en kijk goed wat u wel en ook niet nodig heeft.

Verplicht basispakket

Het basispakket is voor iedereen verplicht. De overheid bepaalt wat wordt vergoed en wanneer het verplicht eigen risico van toepassing is. Zo vallen de kosten voor de huisarts niet onder dit eigen risico. Maar voor ziekenvervoer betaalt u tot het eigen risico zelf de kosten. Dit werkt bij alle basispakketten hetzelfde. Toch bestaan er verschillende soorten basispakketten: natura, restitutie, budget en een combinatie van deze vormen.

Drie soorten polissen

Bij een naturapolis betaalt uw zorgverzekeraar direct de zorgkosten. Maar alleen de rekening van zorgverleners waarmee de verzekeraar een contract heeft, wordt volledig vergoed. Andere zorg wordt meestal grotendeels vergoed. Wilt u volledig vrij zijn in het kiezen van uw artsen, ziekenhuizen en apothekers en altijd alles vergoed krijgen? Kies dan een restitutiepolis. Deze is duurder dan een naturapolis en u moet bij niet-gecontracteerde zorgverleners de rekening voorschieten. Een budgetpolis is de goedkoopste variant, maar heeft als groot nadeel dat niet alle ziekenhuizen en zorgverleners gecontracteerd zijn. Daar kunt u dan alleen terecht als u alles zelf betaalt.

Vergelijk aanvullende pakketten

Vooral senioren verzekeren zich voor aanvullingen op het basispakket. Daarvoor bestaan veel aanvullende pakketten die qua prijs en voorwaarden van elkaar verschillen. Ga na welk aanvullend pakket het beste bij u past. De aanvullende pakketten kosten al snel € 15 tot € 45 per maand, op jaarbasis dus € 180 tot € 540. Wellicht kunt u met een beperkt aanvullend pakket honderden euro’s premie besparen. Bedenk wel goed of dit voor u verstandig is, ga altijd na welke zorg is verzekerd en wat voor u belangrijk is.

Nel van Solinge uit Berkel en Roderijs, KBO-lid

’Overstappen was heel gemakkelijk’

Mevrouw Van Solinge is sinds begin deze eeuw lid van de KBO. Ze verhuisde in 2001 van Den Haag naar Berkel en Rodenrijs en was tot die tijd verzekerd via Azivo, de zorgverzekeraar van Den Haag en omgeving. Maar in Berkel en Rodenrijs hadden de nieuwe huisarts en apotheek geen contract met Azivo, dus moest er een nieuwe zorgverzekering worden gezocht. Lukte dat wel op 65-jarige leeftijd? ‘Ja hoor, ik had geen enkel probleem met overstappen naar de collectieve zorgverzekering van de KBO. Ze vroegen zelfs niet of ik katholiek was of enge ziektes had. Het overstappen verliep gemakkelijk en mijn dochter adviseerde mij welk aanvullend pakket goed was voor mij. Nu heb ik een extra lage premie en een betere dekking dan gemiddeld.’

Eigen risico zelf verhogen

Verwacht u weinig tot geen zorg nodig te hebben in 2018 of wordt die zorg niet vergoed door uw zorgverzekeraar? Dan bespaart u op de zorgpremie door uw eigen risico vrijwillig te verhogen. Dat scheelt al snel € 20 per maand, op jaarbasis dus € 240. Bedenk wel goed of dit voor u verstandig is. U moet bijvoorbeeld wel in staat zijn zelf het bedrag op te hoesten als u toch veel zorgkosten maakt. Houd daarmee rekening door de premie die u bespaart met het verhogen van uw eigen risico apart te zetten. Verwacht u in de nabije toekomst weer veel zorgkosten te maken of voelt u zich nu onprettig bij een hoog eigen risico? Weet dan dat u tussen half november en 1 januari zonder gezondheidsvragen het eigen risico weer mag verlagen tot het wettelijk minimum.

‘Ik wil me niet voor alles verzekeren’

Sinds haar trouwen, ongeveer 55 jaar geleden, is mevrouw Lodder verzekerd bij Zilveren Kruis. Dankzij haar lidmaatschap bij de PCOB krijgt ze ook nog eens premiekorting. ‘Ik heb goede ervaringen met de zorgverzekering, maar wil me niet voor alles verzekeren. Voor veel mensen, ook voor ouderen, is het goed te bekijken voor welke zorgkosten je zelf een spaarpotje kunt vormen. Dan bespaar je de premie voor een aanvullend pakket of een tandartsverzekering. Die verzekeringen hebben kleine lettertjes waardoor je een deel zelf moet betalen. Het zou fijn zijn als KBO-PCOB de leden hierbij wat meer ondersteuning biedt, zoals bij de belastingaangifte. We mogen niet klagen in dit land, maar ik maak me wel zorgen over de stijging van de zorgkosten.’

Mevrouw J. Lodder-Dijksterhuis uit Winterswijk, PCOB-lid

Spaarpotje

Heeft u zich verzekerd voor bijvoorbeeld de tandarts en fysiotherapie, maar maakt u er weinig of geen gebruik van? Dan is het soms gunstiger om u minder uitgebreid te verzekeren en de premie die u daarmee bespaart apart te zetten. Heeft u de zorg onverhoopt wel nodig? Dan blijkt de spaarpot vaak voldoende aangegroeid om dat zelf te betalen. Voor welke zorg het gunstig is om zelf te sparen hangt af van uw situatie, dus laat u hierover goed informeren voordat u een keuze maakt.

Ook de collectieve zorgverzekering van KBO-PCOB afsluiten?