Mark Rutte Hart onder de riem

Een hart onder de riem

Het was een raar en zwaar jaar voor de meesten van ons. Een jaar waarin we lange tijd het directe contact moesten missen met de mensen die ons lief zijn. Onze familie, kinderen, kleinkinderen, vrienden en alle gezelligheid binnen de vereniging. Waarin het stil in huis werd. Een jaar vol angst en onzekerheid over die ziekte die corona heet en die de hele wereld in zijn greep houdt. En we zijn er nog lang niet. Daarom vroegen we een aantal prominente Nederlanders om u een hart onder de riem te steken. Hieronder vindt u de brief van Mark Rutte. Hopelijk geeft het u troost en moed om vol te houden.

Beste lezers van het Magazine van KBO-PCOB,

Het einde van het jaar nadert en dat is altijd een moment om terug te kijken. Maar dit jaar is dat misschien geen onverdeeld genoegen, want zo veel moois heeft 2020 ons niet gebracht. Het is een jaar waarin het coronavirus ons leven domineerde. Met veel angst, onzekerheid en ongemak tot gevolg.

De cijfers liegen niet. Voor ouderen vormt het coronavirus een veel groter gevaar dan voor jongere mensen. Veel dingen die het leven leuk maken, zijn voor ouderen ineens een te groot risico. Knuffelen met de kleinkinderen. Naar de vaste kaartavond in het buurthuis. Een bezoek aan het theater of museum. Corona zette er een streep doorheen.

Dat is een zware dobber. Eind september sprak ik daar met een aantal ouderen over tijdens een speciale bijeenkomst in het Catshuis. Hun persoonlijke verhalen maakten grote indruk op me. We spraken over het verlies van dierbaren. Over de grote impact van het virus op verpleeghuizen en andere instellingen. En over eenzaamheid die op de loer ligt door het wegvallen van sociale contacten.

Maar dat is niet het hele plaatje. Want we spraken ook over de onvoorstelbare veerkracht die ouderen in deze periode aan de dag leggen. Over creatieve oplossingen om toch actief en betrokken te kunnen blijven. En over geweldige initiatieven om elkaar een helpende hand te bieden. Het laat zien dat ouderen met al hun levenservaring grote tegenslagen het hoofd kunnen bieden. En daarmee zijn onze ouderen in deze moeilijke tijd een inspiratiebron voor ons allemaal.

Nu het virus nog onder ons is, zal ook de laatste maand van 2020 anders zijn dan anders. Desondanks wil ik u fijne feestdagen toewensen in goede gezondheid. En laten we hopen dat we volgend jaar rond deze tijd wél met plezier kunnen terugkijken. Op een heel mooi 2021.

Mark Rutte

Voortaan het hele artikel lezen? Klik dan hier voor een abonnement op het magazine van KBO-PCOB.