Boekentips van boekenclubs Dit moet je lezen!

Tekst: Rianne van der Molen

Foto’s: Maarten Laupman

Lezen doet je goed. Het is de ultieme vorm van ontspanning: het doet je hartslag dalen en je spierspanning verminderen. Je slaapt beter, het stimuleert je fantasie, inlevingsvermogen en je brein. Sommige wetenschappers beweren zelfs dat mensen die regelmatig lezen langer leven.

Maar lezen is vooral een hele fijne manier om jezelf te verrijken met nieuwe ervaringen.

Alleen: welk boek moet je kiezen? Er is zoveel keuze! Omdat het van 11 tot en met 19 maart Boekenweek is, vroegen we drie boekenclubs wat het indrukwekkendste boek is dat ze afgelopen jaar lazen. Veel leesplezier!


Arry Knobbe (80) en Goos Visser (74) zitten sinds 2014 in een leesclub voor liefhebbers van geschiedenisboeken in Nieuwegein. Hun favoriete boek van 2022 was Revolusi van David van Reybrouck.

Arry: ‘Onze leesclub bestaat sinds 2014. Vooraf kenden we elkaar niet. We zijn aan elkaar gekoppeld door de organisatie Senia, die helpt bij het vinden of oprichten van leesclubs.’

Goos: ‘Onze groep bestaat uit twee mannen en vijf vrouwen tussen de 60 en 80 jaar oud. We krijgen een lijst van Senia en daar stemmen we over. We beginnen met het boek met de meeste stemmen en gaan zo de lijst af.’

Arry: ‘Het afgelopen jaar waren we het meest enthousiast over Revolusi van David van Reybrouck. Het gaat over de geschiedenis van Indonesië en heeft mijn beeld van president Soekarno – die in 1945 de onafhankelijkheid uitriep – echt veranderd. Vroeger zag ik hem als een opstandeling. Sinds het lezen van dit boek dacht ik: hij had groot gelijk. Achteraf is het verbijsterend dat we destijds geen overheersing van de Duitsers dulden, maar ondertussen zelf de Indonesiërs onderdrukten.’

Goos: ‘Door de jaren heen heb ik wel stukken in de krant gelezen over deze periode, maar ik heb me nu pas gerealiseerd hoe fout Nederland toen was. Dit boek was echt een eyeopener.’

Revolusi, David Van Reybrouck
Uitgeverij De Bezige Bij |€ 27,50

Janneko Giezen (80) leidt een boekenclub in Noordwijk. Ze lezen voornamelijk literatuur. Hun favoriete boek in 2022 was Dromend van water van Gail Tsukiyama.

Janneko: ‘Ik heb de club een jaar of zes geleden gestart. Zelf heb ik een breed netwerk en via via waren er al snel genoeg geïnteresseerden. Inmiddels zijn we met elf lezeressen, die tussen de 70 en 95 jaar oud zijn.

Misschien onaardig om te zeggen, maar een boekenreeks zoals De zeven zussen van Lucinda Riley komt er bij ons niet in. We zoeken naar iets meer verdieping. Een goede roman moet je geest prikkelen. Het moet een verhaal zijn waar je een tijdje mee bezig blijft in je hoofd.

Het afgelopen jaar hebben we mooie romans gelezen van Margot Vanderstraeten, Laila Slimani en Amin Maalouf. Als groep waren we het meest enthousiast over Dromend van water van de Amerikaanse schrijfster Gail Tsukiyama. Het verhaal gaat over Hana en haar moeder Cate. Hana heeft de ziekte van Werner, waardoor ze twee keer zo snel verouderd. Je leest hoe moeder en dochter daarmee omgaan. Het is niet dramatisch beschreven en toch voel je het verdriet. Het zit in hoe moeder Cate naar haar dochter kijkt en bijvoorbeeld meemaakt dat haar 35-jarige dochter wordt geconfronteerd met botbreuken en andere ouderdomskwalen.’

 

Dromend Van Water, Gail Tsukiyama
Uitgeverij Atlas | € 22 (tweedehands via bol.com)

Karin Bijl (54) maakt deel uit van een online boekenclub via Facebook, waar in totaal meer dan 265 mensen bij aangesloten zijn. Niet iedereen reageert actief. De roman Daar waar de rivierkreeften zingen van Delia Owens werd in 2022 het meest gewaardeerd door de Online Leesclub.

Karin: ‘Onze leesclub is ontstaan vanuit de grotere Facebook-pagina BoekenWurmen. Daar wordt veel over boeken gepraat, maar dat is geen echte leesclub. Een van de leden – Hildeloes – besloot begin 2021 de pagina Online Leesclub aan te maken. Iedereen kan er lid van worden.

Ik praat graag over boeken en vind het heerlijk dat dit niet zo tijdgebonden is. Ik hoef nergens naartoe en niet op één bepaalde dag online te gaan. Fijn is ook dat het een rustige groep is, waarin niet veel gemopperd wordt. De gemene deler is dat we allemaal van lezen houden.

Hildeloes maakt een week voordat de maand voorbij is een bericht. Iedereen kan dan een boek indienen voor de volgende bespreking. Zij maakt er een poll van. Het boek wat bovenaan eindigt, gaan we bespreken.

Vorig jaar werd Daar waar de rivierkreeften zingen van Delia Owens denk ik als mooiste beschouwd door de groep. Iedereen was er enthousiast over.

Het gaat over iemand die een hele vervelende jeugd heeft en vervolgens haar eigen weg gaat leiden in het moeras. Kya wordt gezien als de idioot van het dorp en sociaal contact vindt ze ingewikkeld. Ze kan fantastisch tekenen en schilderen en beschrijft het moeras en de dieren die er leven. Haar beschrijvingen van de natuur zijn prachtig, het voelt alsof je naast haar zit. Het is echt een geweldige roman, die iedereen zou moeten lezen.’

Delia Owens, Daar waar de rivierkreeften zingen
Uitgeverij House of books |€ 12,50

Word abonnee!

Neem nu een abonnement op het Magazine van KBO-PCOB en geniet van mooie interviews, aangrijpende verhalen, stevige dossiers en handige informatie. Profiteer bovendien van de vele voordelen die u als abonnee geniet en doe mee aan de winacties.