Bespaartips feestdagen Hoor, wie klopt daar… geld uit mijn zak?

 

Foto: Shutterstock

Tekst: Marieke Henselmans

Foto van spaarvarken met kerstverlichting

De feestdagen zijn weer in aantocht. We hebben er zin in en we zien ertegen op. We houden van de sfeer, het samenzijn, de gezelligheid. Maar de overdaad aan eten en cadeaus kan ook tegenstaan. Zeker na de soberheid van het afgelopen coronajaar. Hoe kunnen we de feestdagen goedkoper en duurzamer maken? Wij hebben gezellige tips om geld te besparen tijdens de duurste maand van het jaar.

Geef een ouderwets cadeau

Illustratie van 6 gebreide mutsenVerzin voor een kind ‘dat alles al heeft’ een ouderwets cadeau. Een loep of vergrootglas, een zaklantaarn of een moderne knijpkat. Of, ook prachtig: brei een heerlijke muts (kijk even in het straatbeeld waar leeftijdgenootjes mee rondlopen) of haak de poppetjes uit het boek over Elfie en de levende natuur, een mooi voorleesboek met haakpatronen.

Zie www.datistochgeweldig.nl

Geniet langzaam van de voorpret

Een Sinterklaaszak met snoepgoed en cadeaus

Het mooiste cadeau dat je als (groot)ouder kunt geven, is tijd. Dus ga als voorbereiding voor de Sint gezellig met (klein)kinderen kruidnoten bakken. Je bent lekker bezig en het hele huis ruikt gezellig. Of ga met kinderen langs etalages waar een bewegende Sint-pop staat en ga daar lekker lang staan kijken. Vraag kinderen welke Sintliedjes ze kennen, dat zijn vaak nieuwe liedjes. Schrijf ze op en leer ze, leuk om samen te zingen. Bied de wat oudere kinderen hulp aan met het maken van een surprise.

Doe duurzaam: geef een belevenis

Kinderen komen vaak om in het speelgoed. Hoe kunnen we zorgen dat we de wereld van onze kinderen niet nog meer belasten? Bijvoorbeeld door niet nog meer spullen, maar een belevenis cadeau te doen aan uw (al wat grotere) kleinkind.

Maak een bon om samen naar een pretpark, museum, dierentuin, workshop, minigolf, film, concert of theater te gaan. Een high tea doet het ook altijd goed bij tienermeisjes. Doe de bon in een ouderwets theekopje uit de kringloopwinkel en vul het met roze en witte marshmallows.

Succes verzekerd.

Schoen zetten

Drie schoenen die neergezet zijn voor SinterklaasMisschien kunnen kinderen ook bij u een schoentje zetten en kunt u daar een lekkere toestand van maken. Laten we echt hooi in de schoen doen voor het paard, of een wortel en een bak water klaarzetten. En laten we vast zingen voor Sint.

Of maak samen een soort huisje van een grote kartonnen doos, met raampjes en een gat in het dak bij wijze van schoorsteen, waar de schoentjes precies onder worden gezet.

Bedenk: het cadeau kan best een chocolademuis zijn, het gaat om het idee. Check wel even bij de ouders welk snoep ze mogen, respecteer de ouders bij die keuzes.

Breng licht met een gedicht

Met al dat e-mailen en appen gebruiken we steeds minder pen en papier. Jammer, want een mooie brief, kaart of gedicht kan een blijvende, grote impact hebben.

Breng licht met een gedicht. Want daar zijn senioren nou juist wat geoefender in. Zoals u weet, mag je in een goed gedicht een klein beetje plagen of klagen aan het begin (Je bent altijd iets te laat, je zit nooit stil), daarna ga je over naar de complimenten en liefdesverklaringen.

Jij sterke, lieve, stoere vent, die al eeuwen Sints grootste lieveling bent Of: Ons knappe, lieve kind, favoriet van d’ oude Sint. Al rijdt Sints paardje nog zo hard, jij hebt een plaatsje in mijn hart.

Even pauze

Neem na Sinterklaas even pauze. Tijd om na te genieten, gedichten nog eens door te lezen en de makers te bedanken. Koop even niets, geen luxe eten, negeer de kerstkransjes en de gourmetpakketten die nu al in de winkel opduiken en maak voordelige, gezonde maaltjes.

Download de app TooGoodToGo. Via die app worden verrassingsdoosjes aangeboden met eten dat snel verkocht moet worden. Bijvoorbeeld een groente- en fruitpakket voor drie euro. U betaalt via de app en haalt het de volgende dag op. Je weet niet wat je ziet! Een heerlijke hoeveelheid groente en fruit, inspiratie voor gezonde maaltjes.

Zin in Kerst

Krijgt u zin in Kerst: haal uw eigen kerstdoos/dozen tevoorschijn en pak die rustig uit. Er zit mogelijk genoeg in voor drie huishoudens. Sorteer, geef of gooi een deel weg en maak een aparte doos met kerststukjes-spullen. Spoor kerst-cd’s op, draai ze regelmatig en zing lekker mee. ‘Glo-ooooria…’

Zorg dat het ruikt naar Kerstmis: dennengeur en van die gele geurappeltjes.

Een kerstslinger met rode decoraties en groene takjes

Goedkoop versieren

Zijn uw kerstversieringen kapot of bent u ze beu? Kijk dan eens in de kringloopwinkel, daar zijn vaak veel leuke nieuwe kerstspullen te koop. Of wacht tot net na Kerst, dan gaan alle versieringen voor een spotprijsje over de toonbank. Kunt u mooi die nieuwe piek voor volgend jaar kopen!

Maak het gezellig

Foto van warme chocolademelk met een marshmellow in de vorm van een sneeuwpopDenk vooraf goed na over wat u zelf het liefste zou willen met Kerst. Voorkom stress. Als in coronatijd Kerst met een kleiner gezelschap eigenlijk wel goed beviel, durf dit dan ook voor dit jaar voor te stellen. Overweeg een kerstlunch in plaats van een diner. Heb niet al te hoge verwachtingen en belast elkaar niet te veel. Geef complimenten.

Begin niet te vroeg met alcohol schenken, overweeg een wandeling, zodat kinderen en honden even kunnen rennen en volwassenen een fris hoofd kunnen halen. Overweeg een familie-zangkerkdienst. Gewoon samenzijn en zingen, dankbaar voor wat er wel goed ging.

Hou het eten betaalbaar

In de supermarkten liggen steeds meer luxe kant-en-klare kerstmaaltijden. Laat al die fratsen links liggen (kangoeroe, toetjes in glazen schaaltje): die zijn duur en niet vers. Uw eigengemaakte aardappeltjes uit de oven, drie soorten groenten en rollade zoals oma hem al maakte, stoofpeertjes: daar kan toch niks tegenop?

Oud en Nieuw

Een schaal met oliebollen met poedersuiker

Maak zelf appelflappen en oliebollen. Een kilo bloem is er al vanaf 39 cent, de oliebollenmix is vijf maal duurder. Je kunt ze lekker rijk vullen, met rozijnen, sukade en appel. Als alternatief voor champagne: kijk eens in de supermarkt op de wijnafdeling naar cider: zo’n stevige, groene fles voor twee euro! U kunt ermee knallen en toasten op een gezond, gelukkig en betaalbaar nieuw jaar.

De beste wensen!

Word abonnee!

Neem nu een abonnement op het Magazine van KBO-PCOB en geniet van mooie interviews, aangrijpende verhalen, stevige dossiers en handige informatie. Profiteer bovendien van de vele voordelen die u als abonnee geniet en doe mee aan de winacties.