Angela Groothuizen Avontuur

De deur staat wagenwijd open. Handig voor werklui die de laatste klusjes opknappen in het nieuwe onderkomen van Angela Groothuizen. Prachtig pandje, steile trappen, hartje Amsterdam. Want Angela houdt van de reuring. ‘Ik ben zó gelukkig jongen, dat wil je niet weten!’

Een maand geleden had ze nog geen idee waar ze, samen met haar dochter Nona, neer zou kunnen strijken. En ze had toch al een aantal pittige jaren achter de rug.

De corona-crisis hakte er ook bij haar behoorlijk hard in en eind vorig jaar besloot partner Rob om bij haar weg te gaan. Nou ja, weg te gaan… Hij woont in hun recreatiehuis aan de Vinkeveense plassen en ze zien elkaar nog regelmatig.

Nieuwe vrienden

Toen Rob vertrok, heb ik me een tijd lang heel beroerd en eenzaam gevoeld. Tot ik besloot om in actie te komen, weer te gaan daten en nieuwe vrienden te maken. Die heb ik nu: leuke, nieuwe vrienden, met wie ik veel app en af en toe een keer ga stappen. Dat is alles.’

‘Voor mij is alles een avontuur’

Toch nog bij de radio

Ander huis, nieuwe vrienden, acteren, zingen, touren: alles lijkt weer een beetje te gaan stromen. Overigens heeft Angela zich nooit écht uit het veld laten slaan. Daarvoor heeft ze een veel te zonnig karakter. Altijd al gehad.

‘Voor mij is alles een avontuur. En ik denk dat er – met dat losse vel – in de loop der jaren ook wat wijsheid is bijgekomen. Ik maak mezelf niet zo druk meer… alhoewel, nu de optredens weer gaan beginnen, word ik toch weer een beetje nerveus.’

Wees in het moment

Het is best moeilijk om zichtbaar te zijn en als je op het podium staat, kan je maar beter zijn wie je bent: je moet jezelf niet oppompen, maar je moet jezelf ook niet kleiner maken. Alles wordt gezien. Dus: laat zien wie je bent, met al je kwetsbaarheden. Wees in het moment.

Ruimte voor de jonkies

Ik moet je eerlijk zeggen dat ik, voor de pandemie uitbrak, heb gedacht dat ik niet meer zou willen optreden en ik denk ook dat ik na mijn laatste grote tour ook ruimte ga maken voor de jonkies, maar ik zal altijd liedjes blijven schrijven en platen blijven maken.

Sinds begin dit jaar ben ik ook dj voor MAX, op Radio 5. Gek genoeg heb ik altijd gedacht dat ik bij de radio zou gaan werken, maar het werd uiteindelijk televisie. Radio is zó’n fijn medium!

Ik vind het heerlijk om plaatjes te draaien – héél veel plaatjes te draaien – en gesprekken te voeren tussendoor. Wat ik wil bereiken met die radioshow is dat je even je werk aan de kant gooit en lekker gaat dansen, of zo. Het is een sombere tijd geweest. Ik heb zoveel boze, ontevreden gezichten om me heen gezien, dus kom op: laten we weer wat vrolijker worden met z’n allen!’

Ikagai!

Ik kom uit een groot, lawaaierig gezin waar je flink moest schreeuwen om de aandacht te krijgen. Er zijn onderling behoorlijk wat verschillen, maar één eigenschap delen we met z’n allen: we houden van gezelligheid en we zorgen voor elkaar.’

Binnenkort gaan ze weer lunchen met de hele club. De broers en zusters proberen elkaar regelmatig te zien, zeker sinds hun moeder op 92-jarige leeftijd overleed. Zelf zou Angela best honderd willen worden. Met al die trappen in haar nieuwe woning kan ze de personal trainer wel ontslaan, denkt ze.

‘Je hebt je ikigai nodig: iets waar je ’s ochtends je bed voor uitkomt’

Ze deed mee aan de documentaire Tot de laatste snik!? (Het uur van de wolf, uitgezonden door de NTR op 24 januari 2022, red.), is bezig met de aller-, allerlaatste tour van de Dolly Dots en ook in haar theatershows is het verglijden van de tijd het onderwerp geweest. Zoals in IKIGAI uit 2016.

‘Japanners zeggen dat je Ikigai nodig hebt; iets waar je ’s ochtends je bed voor uitkomt, iets wat het leven de moeite waard maakt. In die voorstelling probeer ik duidelijk te maken dat veel mensen niet voor zichzelf durven kiezen en dat ze daar, aan het einde van hun leven, heel veel spijt van hebben. Dat moment probeer ik voor te zijn.

Vrienden zeiden: moet je niet iets op IJburg gaan zoeken? Meer rust, meer ruimte? Nee! Ik wil juist reuring! Ik wil mensen zien, ik wil de tram horen rinkelen. En kijk eens waar ik terecht ben gekomen? Ik ben hier zo gelukkig jongen, dat wil je niet weten!’

Graag voortaan het complete interview lezen? Neem dan nú een abonnement op het Magazine van KBO-PCOB.