Kerst in coronatijd

Op deze pagina vindt u allerlei kerstgerelateerde zaken. Zo vindt u onder andere leuke intiatieven van de verschillende afdelingen om een idee te geven hoe u met uw afdeling toch kerst kunt vieren in deze coronatijd.

Hart onder de riem

Kerstboodschappen

Koken met Sandra Ysbrandy

Kook mee

Kerstkaarten voor afdelingen

Lees verder

PCOB afdeling Geldermalsen verrast leden met een banketstaaf en een kerstkaart

Lees verder

Kerstviering bij u thuis KBO Den Helder

Lees verder

Een cyclamen en een kerstbrood voor leden van KBO afdeling Bovenkerk-Aalsmeer

Lees verder

Een cadeaubon en leuke kaart van KBO-PCOB afdeling Heerenveen

Lees verder

Kerstviering in coronatijd

Lees verder

Een leuke attentie van KBO afdeling Honselersdijk-Naaldwijk-Maasdijk

Lees verder

Live via video

Lees verder

Kerstviering lastig

Lees verder

Maak een kerst-belcirkel

Lees verder

Lichtje voor de leden

Lees verder

Warme kerstwens KBO Afferden

Lees meer

PCOB afdeling Geldermalsen verrast leden met een banketstaaf en een kerstkaart

De PCOB afdeling Geldermalsen zijn ook met Kerst hun 200 leden niet vergeten. De bestuursleden, samen met enkele vrijwilligers, hebben de leden verrast met een banketstaaf en een kerstkaart. Belangrijk was ook het moment om even een praatje te maken.

De reacties waren weer hartverwarmend!

KBO Den Helder brengt de Kerstviering bij u thuis.

De jaarlijkse Kerstviering in Theater De Kampanje van de Katholieke Bond van Ouderen in Den Helder kan dit jaar niet doorgaan. De leden en belangstellenden zullen dit zeker missen en daar is een oplossing voor gevonden. In samenwerking met Theater de Kampanje en Regio Noordkop TV is de traditionele viering van 2020 opgenomen en wordt op woensdag 23, donderdag 24 en vrijdag 25 december uitgezonden via de lokale televisiezender. Iedereen die als voorbereiding op het Kerstfeest de viering wil bijwonen kan deze nu thuis meevieren. Maak het u gezellig en nodig iemand uit om samen naar de viering te kijken met na afloop een kopje koffie of een drankje.

U vindt Regio Noordkop TV op kanaal 41 voor Ziggo abonnees en op kanaal 1463 voor KPN abonnees. U kunt de uitzending ook volgen via live TV op de website van Regionoordkop TV.    De uitzending begint iedere dag om 11.00 uur.

KBO Den Helder wenst u liefdevolle Kerstdagen.

Een leuke attentie van KBO afdeling Honselersdijk-Naaldwijk-Maasdijk

Zoals bij veel andere KBO-PCOB afdelingen, heeft ook het bestuur van KBO afdeling Honselersdijk-Naaldwijk-Maasdijk een plannetje bedacht om de leden een klein extraatje aan te bieden met de kerst.

Na wat voorbereidingen hebben ze de handen uit de mouwen gestoken en de mondkapjes opgedaan. En na een paar crea-uurtjes was het resultaat:
een leuk pakje gehuld in cellofaan, met een mooi gedicht, een stukje chocola en een theezakje, ingrediënten voor een gezellige theepauze. Ze hebben dit, tezamen met het Magazine, bij de leden bezorgd.

Uit de leuke reacties blijkt, dat de leden deze kerstattentie erg hebben gewaardeerd!

kerstattentie

Een cyclamen en een kerstbrood voor leden van KBO afdeling Bovenkerk-Aalsmeer

Op dinsdag 8 december heeft KBO afdeling Bovenkerk-Aalsmeer naar 290 adressen een Cyclamen en een kerstbrood gebracht, samen met het eigen maandblad en het KBO-PCOB Magazine. De bezorgers deden dat met veel enthousiasme, om 9.00 uur waren ze aanwezig bij de Cyclamenkweker om hun auto vol te laden.

Later kreeg de afdeling veel telefoontjes van dankbare leden. Een hele mooie actie dus!

Een cadeaubon en leuke kaart van KBO-PCOB afdeling Heerenveen

Afdeling Heerenveen heeft haar leden een cadeaubon gegeven van € 7.50 om uit te geven in de plaatselijke supermarkt aan bijvoorbeeld iets lekkers of een bloemetje. Deze werd samen met een leuke kaart in een persoonlijk geadresseerde enveloppe verpakt. De enveloppe is tegelijk met de verspreiding van het Magazine en de nieuwsbrief persoonlijk bij de leden thuisbezorgd. Deze bon is in goede aarde gevallen. Ze kregen vele waarderende reacties. Kortom, een zeer geslaagde actie!

Kerstcadeau KBO Nuth

Afdeling Nuth bezorgt hun trouwe leden een kerstcadeau in de vorm van een kerstbal met hun logo, omdat de kerstviering geen doorgang kan vinden. Een leuk en origineel initiatief!  

Kerstbuffet KBO Roermond

Ieder jaar organiseert KBO Roermond een kerstbuffet; de topper van het jaar altijd. Dit jaar kunnen ze het kerstbuffet niet organiseren, maar… zij laten nu het 3 gangen kerstbuffet bezorgen naar de leden en wel op de dag dat eigenlijk het officiële kerstbuffet had moeten plaatsvinden. Ze doen dat samen met een goede slagerij/cateraar. Omdat ze dit jaar veel minder kosten hebben, door het uitvallen van het programma, hebben ze die voordeel euro’s overgeheveld naar het alternatieve kerstbuffet en kunnen de leden en hun introducees heel gereduceerd samen genieten van een kerstbuffet. Totaal zijn er ongeveer 165 kerstdiners besteld.   

Lichtje voor leden

Om de lange donkere wintermaanden een beetje te verlichten, bedacht KBO-PCOB Zoeterwoude een toepasselijk cadeautje voor zijn leden. ‘We gaan iedereen rond Sinterklaas verblijden met een cadeautasje met daarin onder andere een glas met een waxinelichtje’, zegt Marijke van den Kerkhof-Paauw. Op het glas komt een wens van het bestuur over gezondheid, liefde, geluk en vrede. De coronaproof ledenvergadering is dit jaar een van de weinige keren geweest dat een aantal leden elkaar nog echt heeft kunnen ontmoeten. ‘Daarom brengen we als bestuur de tasjes persoonlijk bij de mensen langs. Zo houden we toch een beetje contact met elkaar.’ En om de leden een extra hart onder de riem te steken, gaat het bestuur vlak voor Kerst nog een keer rond!

Verwenpakketjes

‘Ach wat leuk, wat een verwennerij!’ Het is één van de reacties die Klazien Kok van PCOB Westerveld kreeg op de verwenpakketjes die ze voor alle leden hadden gemaakt. ‘We willen onze leden vasthouden en op een warme, persoonlijke manier laten merken dat we aan ze denken.’ Nu had Klazien deze zomer al 150 kaarten gemaakt – ‘dat mag ik heel graag doen’ – en op al die kaartjes kwam een handgeschreven tekst. Samen met lekkere chocolaatjes en de KBO-PCOB-waaier ging het in een cellofaantje met ‘wat frutsels’ erop. ‘Met de bestuursleden en de mensen van de commissie Lief en Leed hebben we het overal persoonlijk langsgebracht.’ Verschillende leden belden speciaal op om te zeggen hoezeer ze het waardeerden.

Kerst zonder zang

‘Kerst is die ene keer per jaar dat álle leden – KBO en PCOB – mee willen én kunnen doen’, zegt Rob van den Hoek van KBO Utrechtse Heuvelrug. Daarom doen ze er alles aan om het door te laten gaan. ‘Vooral ook omdat veel kerkdiensten waarschijnlijk zullen uitvallen en er wel behoefte aan is.’ Zo wordt de groep gesplitst en krijgt de ene helft een kerstlunch, de ander een diner. Allebei met een Evangelielezing en muzikale begeleiding, maar helaas zonder samenzang. ‘We proberen nog wel een paar zangers te regelen.’ Alles staat of valt uiteraard met de vergunning van de verhuurder van de kerkzaal. ‘Maar als er straks nog minder mensen in mogen, dan verdelen we het over twee dagen.’ Zolang het bestuur het kan regelen, gaat het door.

Live via video

‘Bij onze eerste bijeenkomst na de zomer keken dertig leden mee via de livestream. En als mensen samen keken, waren het er vast nog meer!’ Hilly Vos is enthousiast. Haar PCOB-afdeling Huizen houdt de bijeenkomsten altijd in een zaal die ook gebruikt wordt door de kerk en daar is een videoverbinding. ‘Normaal hebben we zo’n zeventig tot tachtig aanwezigen. Nu waren er veertig, maar de rest was erbij via www.kerkdienstgemist.nl’ Ook de tweede bijeenkomst is live uitgezonden én tegelijk opgenomen, en is via de afdelingswebsite terug te zien. ‘We proberen alle mogelijkheden te benutten om onze leden betrokken te houden. En als het dan ook lukt, geeft dat heel veel voldoening!’

Warme kerstwensen van KBO Afferden

Het coronavirus legt zowat het hele publieke leven lam. Bijeenkomsten zijn afgelast, anderhalve meter afstand is de nieuwe regel en alle kerstvieringen zijn taboe. Om alle leden in deze eenzame tijden toch een warm steuntje in de rug te geven, verrast het KBO-bestuur deze week ieder lid aan huis met een heerlijk kerstbrood van Bakker van den Bergh, een fraai kersttakje en een mooie wenskaart met een warme kerstgroet. “Op deze wijze willen we onze leden laten weten dat we hen niet vergeten zijn,” zegt voorzitter Theo Hoppenreijs. Nu met de Kerstdagen in zicht verrassen we onze 257 leden met deze heerlijke kerstattentie en een warme kerstwens. Als steuntje in de rug en wat extra aandacht voor onze leden.”

Overige suggesties om in contact te blijven met uw leden tijdens kerst.

Kerstviering lastig

Bijna alle afdelingen hoopten met Kerst een viering te houden in kleinere groepen met muziek, lekker eten, gedichten, gezang en vooral een gezellig samenzijn Maar inmiddels hebben ze al vernomen dat hun kerstviering helaas niet kan doorgaan. Een samenkomst met grote groepen met Kerst lijkt onmogelijk. Als een kleine groep wel mogelijk is, is de oplossing van PCOB-afdeling Huizen een mooie (zie pagina 33 van het KBO-PCOB Magazine van dec). Zij houden de bijeenkomst in de kerk met een kleine groep en de anderen kunnen erbij zijn via www.kerkdienstgemist.nl

Verrassing met kerst

Als alternatief hebben veel afdelingen een verrassing gepland voor hun leden, die ze met de bezorging van dit Magazine overhandigen. Zo heeft KBO Gouda een boodschappentas laten maken, opgevouwen als een portemonnee, met als opschrift ‘KBO Gouda 2020’. De leden van KBO Wassenaar krijgen vlak voor de Kerst een kerstroos thuisbezorgd. KBO-PCOB Leiderdorp heeft voor alle leden een klein boekje met een kerstverhaal en wat gedichten en een kalender van de KBO-PCOB.

Ook KBO Bovenkerk-Aalsmeer heeft voor Kerst een verrassing in petto, iets ‘spectaculairs’ schrijven ze, maar ze willen het niet verklappen. Wij zijn benieuwd!

Maak een kerst-belcirkel

Een belcirkel is vooral bedoeld om met elkaar in contact te blijven. Gewoon iedere dag even een praatje; even uitwisselen hoe het gaat. Zeker in de donkere dagen rond Kerst is het de moeite waard zo’n belcirkel op te zetten. Het basisidee is heel eenvoudig. De mensen die mee willen doen, krijgen een overzicht van alle namen en telefoonnummers. Iedere ochtend belt de contactpersoon de eerste persoon op de lijst, deze belt de volgende op de lijst en zo verder tot de cirkel rond is. Hier staat hoe u een belcirkel opzet.

belcirkel

Zwaai naar elkaar!

Ga met een paar leden van de afdeling langs bij de leden, al dan niet in feestelijke uitdossing, en zwaai even naar ze op veilige afstand. Geef een kleinigheidje af, of wens elkaar gewoon een mooie Kerst toe. Een klein gebaar is zo waardevol in deze tijd.