Wordt u ook gesprekspartner levensvragen?

Praten lucht op. Als je ergens over piekert, als je iemand mist, of als het niet helemaal lekker loopt met je kinderen, andere familie of vrienden. Met iemand praten helpt ook om iets helder te krijgen voor jezelf. Maar lang niet iedereen heeft iemand in de buurt om zijn hart bij te luchten. En soms is het gewoon prettiger om erover te praten met iemand van buiten die niet meteen met adviezen komt. KBO-PCOB vindt het belangrijk dat iedereen met iemand kan praten over de belangrijke zaken in het leven. Daarom leiden wij vrijwilligers op tot Gesprekspartner Levensvragen.

Wat doet een gesprekspartner levensvragen?

Als Gesprekspartner Levensvragen wordt u opgeleid om op verzoek 1-op-1 gesprekken te voeren met senioren. Dat kan zijn in de thuisomgeving of tijdens een wandeling bijvoorbeeld – u spreekt dit samen af. De vragen kunnen vanuit elke achtergrond, levensopvatting of religie ontstaan. Het gesprek met de ander en het respect voor elk levensverhaal staan centraal. Een luisterend oor bieden is uw belangrijkste taak. Als vrijwilliger gesprekspartner levensvragen vult u de geestelijk verzorger (beroepskracht) aan. Mensen met meer complexe ondersteuningsvragen verwijst u door naar de geestelijk verzorger en soms naar andere zorg- of welzijnsorganisaties.

Wilt u ook gesprekspartner levensvragen worden?

Als u Gesprekspartner Levensvragen wilt worden bij KBO-PCOB, doorloopt u eerst een basistraining ‘Luisteren met ruimte’. Die training bestaat uit vijf online bijeenkomsten via MS Teams van ongeveer 1,5 uur.
Van vrijwilligers die zich aanmelden vragen we of ze – nadat ze getraind zijn – lokaal (in de eigen omgeving) naar mensen toe willen gaan voor de gesprekken, en landelijk beschikbaar zijn voor telefonische gesprekken.
U bent lid van KBO of PCOB, of bereid lid te worden vóórdat u start met de training.

Wanneer

We beginnen in november met de eerste landelijke training voor vrijwilligers, daarna volgen er nog zeker vijf. Deze trainingen zijn online en bestaan elk uit vijf delen. De online training vindt plaats onder leiding van Nicolette Hijweege en een andere geestelijk verzorger. De training is gratis.

Wilt u gesprekspartner worden, dan kunt u zich aanmelden via info@kbo-pcob.nl

Wilt u een gesprek aanvragen?

Dan kunt u bellen met de Servicetelefoon. De Servicetelefoon is op maandag, dinsdag, woensdag en donderdag van 10.00 tot 13.00 uur te bereiken via 030 – 340 06 55. De medewerkers van de Servicetelefoon brengen u dan in contact met een getrainde Gesprekspartner Levensvragen of verbinden meteen door.

Lees meer in het artikel Gesprekspartner levensvragen in KBO-PCOB Magazine

Gesprekspartner levensvragen in KBO-PCOB Magazine