Meldpunt Energielasten Senioren

De energierekening stijgt hard. Veel harder dan eerder voorspeld door het kabinet. Dit is een klap voor mensen met een kleine beurs. Waaronder ouderen met een klein pensioen. Hun koopkracht loopt al jaren terug.

KBO-PCOB wil koopkrachtverbetering voor senioren. Dus geen hogere rekening voor wie dat niet kan betalen.

Wat betekent de stijgende energierekening voor u? Deel uw verhaal via dit meldpunt. Wij stappen met de verhalen van senioren naar de politiek en naar de media. Senioren mogen niet opnieuw kind van de rekening worden!

Stijging energielasten en versterking koopkracht senioren

lees meer over ons standpunt

Het laatste nieuws van KBO-PCOB over koopkracht

lees het laatste nieuws

Wat is úw verhaal voor het Meldpunt Energielasten Senioren?

Ja, ik wil koopkrachtverbetering voor senioren. Dus geen hogere energierekening voor wie dat niet kan betalen.

KBO-PCOB gaat zeer zorgvuldig met uw gegevens om. We delen uw gegevens alleen als u daar uitdrukkelijk toestemming voor geeft. Voor meer informatie kunt u ons privacyprotocol raadplegen.

Telefonisch meldpunt

Doet u liever een telefonische melding bij het Meldpunt Energielasten Senioren? Bel dan op maandag t/m donderdag tussen 10.00 en 13.00 met de KBO-PCOB Servicetelefoon, tel. 035 – 340 06 55.

Stijging energielasten en versterking koopkracht senioren

KBO-PCOB wil koopkrachtverbetering, dus geen hogere rekening voor wie dat niet kan betalen. Klimaat en energie staan volop in de belangstelling. De betaalbaarheid van de energietransitie is daarbij een belangrijk thema.

Hogere stookkosten

Wie ouder wordt, geeft vaak meer uit aan stookkosten. Een stijging van de energielasten hakt er bij senioren dus harder in. Twee oorzaken zijn hiervoor aan te wijzen: ouderen wonen vaker in verouderde en slecht geïsoleerde huizen en senioren hebben het door medische oorzaken, denk aan een hoge bloeddruk of langzamere bloedcirculatie, vaker koud.

Meerkosten energietransitie

Veel senioren maken zich zorgen over de vraag wie de kosten voor duurzame energie gaat betalen. De meerkosten van de energietransitie bedragen in 2030 tussen €2 miljard en €3 miljard per jaar. De kosten per huishouden zijn nog niet duidelijk in beeld. Net als de verdeling van lasten tussen bedrijven en huishoudens.

Onrust over energierekening

Prijzen voor energie stegen al in 2018 en stijgen verder in 2019. De energierekening valt volgens het CBS dit jaar per huishouden gemiddeld €334 hoger uit. Onrust hierover is gegroeid nadat duidelijk werd dat het kabinet verouderde gegevens gebruikte bij het voorspellen van de energierekening in 2019.

Betaalbare maatregelen

KBO-PCOB vindt duurzaamheid belangrijk, vanuit de zorg voor de leefomgeving en de volgende generaties. Wel vragen we nadrukkelijk aandacht voor de betaalbaarheid van maatregelen. Het leeuwendeel daarvan zou niet bij de huishoudens moeten liggen. We hebben daarbij vooral aandacht voor mensen met een lager inkomen. Denk aan mensen met AOW en een klein pensioen, zeker als ze een oudere eigen woning hebben (hoge stookkosten) of een huurwoning met sterk stijgende woonlasten.