Gaat u de uitdaging aan?

Kunt u 40 dagen zonder alcohol? KBO-PCOB daagt u uit om in de veertigdagentijd geen druppel alcohol te drinken.

Tijdens het koken, bij het eten, voor de televisie en als slaapmutsje. Onderzoek toont aan: we grijpen steeds makkelijker naar een wijntje, borrel of een glas koud bier. Uit recent onderzoek van KBO-PCOB (februari 2018) blijkt dat 75 procent van de 55-plussers zichzelf elke dag een glaasje (of meer) inschenkt. Het aantal senioren met een uit de hand gelopen drinkgewoonte stijgt en baart zorgen.

Makkie of moeilijk? Kom er zelf achter en doe mee met ‘40 dagen geen druppel’! Alleen of samen met anderen, leden en niet-leden.

Eerst meer weten? Lees hieronder meer over de actie!

Woensdag 14 februari tot en met zaterdag 31 maart 2018! #40dagengeendruppel

* zolang de voorraad strekt

Doe mee en ontvang gratis het ‘40 dagen geen druppel’-speldje!*

Het zal niet gemakkelijk zijn om deze uitdaging vol te houden, omdat er veel gelegenheden zijn waar een glaasje wijn bij ‘hoort’. U zult vaak ‘nee’ moeten zeggen. Om u aan te moedigen en te helpen liet KBO-PCOB een speciaal speldje maken met een druppel erop. U houdt de uitdaging makkelijker vol als mensen zien dat u meedoet aan ‘40 dagen geen druppel’. Bevestig het daarom zichtbaar op uw kleding. Zo maakt u het initiatief herkenbaar voor uw omgeving en dat leidt misschien wel tot leuke gesprekken. Als u zich aanmeldt en meedoet met ‘40 dagen geen druppel’, krijgt u het speldje gratis thuisgestuurd.

Met meer mensen minder drinken; samen meedoen is altijd winst!

Samen sta je sterker. Doe met een groep mee aan de actie ’40 dagen geen druppel’ en maak kans op 24 flessen mousserende wijn. Alcoholvrij uiteraard!

De groep met de meeste deelnemers maakt kans op 24 flessen heerlijke, alcoholvrije bubbels. Doe mee met familie, vrienden, buren of collega’s en moedig elkaar aan. We zijn benieuwd naar al uw verhalen; hoe lastig het was en hoe u elkaar erdoorheen sleepte. Of misschien viel het u wel reuze mee!

Zo doet uw groep mee

Om kans te maken op de mooie prijs stuurt u ons een foto (per e-mail of per post) van uw ’40 dagen geen druppel’-groep met vermelding van ‘bubbels’ en het aantal deelnemers. Iedere deelnemer van uw groep moet zich individueel via onze website aanmelden voor de actie. Hij/zij ontvangt dan het speciale speldje (op=op).

Extra kans maken?

Nodig zoveel mogelijk deelnemers uit om met uw groep mee te doen. Dit kan bijvoorbeeld door hen een digitale kaart te sturen via onze website.

Tip:
maak een groep aan op Facebook of Whatsapp om elkaar te bemoedigen en motiveren!

Waarom in de Vastentijd?

De actie ’40 dagen geen druppel’ van KBO-PCOB loopt van Aswoensdag 14 februari tot en met zaterdag 31 maart 2018; de zogenoemde vastentijd of veertigdagentijd.

Vasten is terug van weggeweest. Het past bij deze tijden van overvloed, zegt theoloog en ritueelspecialist Marian Geurtsen. ‘Christenen vasten van oudsher ter voorbereiding op een religieus feest. Door zich allerlei geneugten te onthouden, wilden ze dichter bij God komen. Eind twintigste eeuw verwaterde de vastentraditie. Nu is het vasten weer terug, ook onder protestanten en niet-gelovigen.’

‘Sommigen zien vasten als een persoonlijke uitdaging. Zodra je jezelf minder volstopt, ontstaat meer ruimte om stil te staan bij de echt belangrijke dingen. Vasten doet iets met het lichaam en daardoor met de ziel.’

Tijdens het moderne vasten onthouden we ons van een luxe of gewoonte, zoals roken, televisiekijken of sociale media gebruiken. Of door dus 40 dagen geen alcohol te drinken!

Marian Geurtsen

Marian Geurtsen, theoloog en ritueelspecialist:

‘Vasten is weer helemaal in.
Ook onder protestanten en niet-gelovigen’

Alcohol en uw gezondheid

Feiten en cijfers over alcoholgebruik door 55-plussers:

 • 84 procent drinkt zowel doordeweeks als in het weekend
 • een derde drinkt elke dag
 • 21,2 procent drinkt matig:
  • tussen de 8 en 14 (vrouwen)
  • of 21 (mannen) glazen per week
 • 6,7 procent drinkt overmatig:
  • meer dan 14 glazen per week (vrouwen)
  • of meer dan 21 (mannen)
 • Een derde is pas op oudere leeftijd overmatig gaan drinken.

(bron: Trimbos Instituut)

Wat doet 40 dagen niet drinken met je?

De gunstige effecten zijn legio en dat merk je heel snel. U valt makkelijker in slaap en de kwaliteit van uw slaap gaat omhoog. Daardoor bent u overdag minder moe of lusteloos. U kunt zich beter concentreren. Bovendien zitten er in alcohol veel suikers, dus u valt in deze 40 dagen zeker af! U kunt altijd in de auto stappen. Uw huid gaat erop vooruit. En u bespaart ook nog eens geld.

Dus… waarom zou u het niet doen?

Wat is aanvaardbaar alcoholgebruik?

 • Drink géén alcohol of in ieder geval niet meer dan een standaardglas per dag
 • Ten minste twee dagen in de week geen alcohol

(Advies Gezondheidsraad 2015)

40 of 46 dagen? Hoe zit dat?

Maar… 14 februari tot en met zaterdag 31 maart 2018, dat zijn toch 46 dagen? Dat klopt. De veertigdagentijd duurt in totaal 46 dagen, omdat er zes zondagen in deze periode vallen. De zondag is een feestdag en op een feestdag wordt niet gevast. Het staat u natuurlijk vrij om ook deze dagen niet te drinken.

Dus: 40 of 46 dagen geen druppel? U mag zelf kiezen!

Nu via KBO-PCOB 15% korting op alcoholvrije wijn

Om het u nog gemakkelijker te maken:

Witte wijnen, rode wijnen, mousserende wijnen, appelcider: wie meedoet aan onze 40dagen-actie laat ze even staan. Of toch niet?
We hebben voor u geregeld dat u maar liefst 15% korting krijgt op de lekkerste alcoholvrije wijnen gedurende de 40 dagen. Ga naar de webshop van Blij Alcoholvrij en vul bij betaling de kortingscode ‘40dagen’ in.
Proost!

‘Geen druppel drinken maakt echt verschil’

Voorzitter van KBO-PCOB Wil van der Kruijs (72) laat voor het derde jaar op rij de kurk in de fles tijdens de veertigdagentijd.

‘Ik drink gemiddeld vier glazen wijn per dag. Wit in de zomer, ’s winters rood. Drinken is een ingesleten gewoonte. Voor veel senioren is dat zo. Niemand schenkt thee of koffie als mijn vrouw en ik rond vijf uur op visite gaan. Dan is het: wil je rood of wit? Geen druppel drinken maakt echt verschil. Je staat zo fris als een hoentje op, bent gewoon minder moe en lusteloos. De vorige acties wandelden en fietsten we vaker. Als je geen alcohol drinkt val je ook flink af. Na die veertig dagen was ik steeds een kilo of vijf kwijt. Ik moet wel bekennen dat ik het na de vorige droogleggingen maar een tijdje heb volgehouden. De zin in een lekker glas won het na een paar weken toch weer. Dat houdt me wel bezig. Zou ik het kunnen beperken tot een goed glas bij een goed diner, dan zou dat echt een overwinning zijn.’

Wil van der Kruijs, voorzitter KBO-PCOB

Heeft u vragen over alcoholverslaving of hulp nodig?

In de meeste grote gemeenten is een organisatie voor behandeling van alcoholverslaving. Uw huisarts of plaatselijke GGD kan u hier meer over vertellen. Ook kunt u hulp vinden op internet of bij programma’s en zelfhulpgroepen.

Waarom doet u mee?

Vult u de pol in op facebook?

Onze berichten over '40 dagen geen druppel'

Op de hoogte blijven van deze en andere acties van KBO-PCOB?