40 dagen geen druppel 2018

Van 14 februari tot en met 31 maart 2018 was de actie #40dagengeendruppel

Lees er hier alles over. Doet u volgend jaar (weer) mee?

KBO-PCOB 40 dagen geen druppel

Kunt u 40 dagen zonder alcohol? KBO-PCOB daagt u uit om in de veertigdagentijd geen druppel alcohol te drinken.

Tijdens het koken, bij het eten, voor de televisie en als slaapmutsje. Onderzoek toont aan: we grijpen steeds makkelijker naar een wijntje, borrel of een glas koud bier. Uit recent onderzoek van KBO-PCOB (februari 2018) blijkt dat 75 procent van de 55-plussers zichzelf elke dag een glaasje (of meer) inschenkt. Het aantal senioren met een uit de hand gelopen drinkgewoonte stijgt en baart zorgen.

Meer weten? Lees hieronder meer over de actie in 2018!

Ervaringen van deelnemers

Uit meerdere reacties van deelnemers kregen we terug dat het meedoen aan de actie eigenlijk best meeviel. En natuurlijk zal dat ook per persoon verschillen. Soms was het wel even wennen of moest er even een alternatief bedacht worden voor het glaasje wijn bij het eten. Ook tips werden gedeeld zoals water met een smaakje of wat eerder naar bed gaan.

We kregen door de 40 dagen heen diverse reacties binnen. Te veel om hier allemaal weer te geven, maar een paar lichten we eruit:

‘Ik heb in dubio gestaan over meedoen. Ik keek wel erg op tegen de gewoonteonderbreking:
Voor de warme maaltijd ’s avonds voor de gezelligheid en meestal samen met mijn echtgenote naar ‘de druppel alcohol’. Maar op Aswoensdag dan toch uiteindelijk besloten 40 dagen lang geen druppel meer te gebruiken. De eerste twee dagen waren voor mij het moeilijkst maar ik heb me zelf wijs gemaakt dat mijn lever hiervan intens genoot en dat l bijna veertig dagen lang! Toen ik eenmaal het besluit had genomen heb ik ook besloten dit niet met een groep samen te doen. Dat was voor mij een veiligheidsklep want dan zou ik ook geen ‘verborgen verleiders’ tegenkomen. Wat mij al die tijd wel is tegengevallen is dat ik helemaal niets ben afgevallen! Meer energie heb ik ook niet gekregen, was ook niet nodig en beter slapen was en is ook overbodig. Wel is mijn bewustwording hoe gewoon alcohol is er op vooruit gegaan. Het is zelfs mogelijk dat ik het glas beter kan laten staan!’
Clemens Lambermont (87) uit Oostkapelle

Op eigen houtje stop ik wel vaker met alcohol. Vorig jaar ben ik half januari met mijn zoon gestopt en hebben we het drie maanden volgehouden. Daarna ben ik weer bij gelegenheid wijn gaan drinken. Ik merkte in de loop van het jaar dat het makkelijker werd om een fles open te maken. Ik drink dan op vrijdag, zaterdag en zondag. Heel soms ook op een doordeweekse dag. In het begin kocht ik zo’n klein flesje bij de supermarkt en had daar genoeg aan voor een avond. Later kocht ik ze dan vast twee flesjes, maar dan gingen ze soms en steeds vaker al die eerste avond leeg. Daarna maar weer een ‘gewone’ fles gekocht. Toen ik in het weekend twee flessen ging kopen merkte ik dat het makkelijk meer werd. En dat het dan ook elk weekend zo werd en ik er ook naar ging verlangen; het ‘moest’. Daar werd ik niet zo blij van. Daarom ben ik met het initiatief 40 dagen mee gaan doen. Het ging me verrassend makkelijk af. Ik heb een fles wijn in huis voor bezoek maar deze staat onaangebroken in de kast. Ik heb de eerste zondag het verlangen gevoeld en nu de afgelopen dagen, na 32 dagen. Dat is omdat ik erg moe ben, een trigger die ik wel ken. Het is echter duidelijk voor mezelf dat ik niet drink en dat maakt het makkelijk. Geen innerlijke dialoog met afwegen en mezelf overhalen, maar gewoon nee. Of ik na de 40 dagen nog doorga weet ik niet. Maar dat maakt me ook niet uit. Ik houd nu vol en ben blij dat ik dit doe.
Deelnemer uit Houten

'Geen innerlijke dialoog met afwegen en mezelf overhalen, maar gewoon nee.'

‘Juist omdat de gewoonte om dagelijks een of twee glazen te drinken er makkelijk insluipt, had ik niet verwacht dat het me zo goed zo goed zou afgaan’.
Deelnemer uit Den Hoorn

‘Na bijna drie weken ‘geen druppel’ constateer ik, min of meer tot mijn verwondering, dat de uitdaging feitelijk meevalt! Mede als gevolg van goed gevulde dagelijkse programma’s van activiteiten heb ik ook weinig last in mijn hoofd van de gedachte dat ‘geen druppel’ wekenlang mijn leidraad is. Ook bij recepties of afsluitende borrel bij overleggen en vergaderingen valt het mij niet zwaar om fris te drinken.’
Anoniem

‘Tijdens het ontspannend uurtje vóór de avondmaaltijd waarin ik gewend was een borrel te drinken, voel ik enig ongemak! En meedoen met de actie ‘geen druppel’ heeft bij mij althans, niet geleid tot enig gewichtsverlies. Zou best leuk zijn geweest!’
De heer Jansen – Middelburg

‘Het was mijn gewoonte om ’s avonds om 22.00 uur een glas rode wijn te drinken. Van 1 fles kan ik 5 tot 6 dagen doen. Mijn man drinkt enkel alcohol bij een etentje of een verjaardag 1 a 2 glazen . Voor mij is nu de sport om 40 dagen zonder te doen en te kijken hoe ver ik kom. Vorige week kregen we twee keer een etentje aangeboden en ben ik voor een koud alcoholvrij pilsje gegaan en een keer voor een rode wijn .Het is mijn actie en een ander hoeft dat niet te weten. Nu ben ik weer een week verder en het is geen probleem : ik eet s’ avonds gewoon fruit ! Probleem opgelost!’
Deelnemer uit Buitenpost

“Het is heel erg, maar deze keer doe ik niet mee, omdat ik begin maart 10 dagen in Spanje ben en dan zal er best een glaasje wijn gedronken worden. Ik heb met heel veel plezier meegedaan vorig jaar of het jaar daarvoor, het ging me vrij gemakkelijk af. Ik ben toch redelijk  van de wijn af omdat ik een tijdje paracetamol heb geslikt voor heup en knie. Nu drink ik af en toe met mijn zussen een glaasje in het weekend. Het grappige is dat het me ook niet meer zo goed smaakt als voorheen.”

Jeannette Banens, 85 jaar

“Mijn vorige ervaringen waren positief en niet lastig. Je gaat er gewoon voor en houd er rekening mee als je ergens bent waar alcohol gedronken wordt. Je valt inderdaad af, maar dat is niet zoveel. Snoepen heeft er ook mee te maken. Je zoekt toch compensatie om jezelf te verwennen…. Niet alleen alcohol maar snoep is ook lekker.”

Clementine Jansen, 71 jaar

“Ik ben al een weekje bezig, en begin het nou al te merken. Voel me veel fitter en slaap ook beter.”

de heer Schram, 71 jaar

“Ik doe al voor de derde keer mee. Als bezinning ben ik het eerste weekend, in plaats van een wijntje bij het tv kijken, naar de bioscoop geweest om ‘Down to earth’ te zien. Een film over een familie die aan jaar buiten de gebaande paden ging om een ander perspectief op het leven te vinden. Een aanrader.”

de heer Van Deelen, 68 jaar

Tips om het vol te houden!

Misschien heeft u het wel helemaal niet nodig omdat meedoen u gemakkelijk afgaat, maar dat kan voor een ander weer heel anders zijn.
Daarom nog een aantal tips:

 • Is het moeilijk om alcohol te weigeren? Bedenk van tevoren wat je gaat zeggen als iemand jou een drankje aanbiedt.
 • Ga ’s avonds wat eerder naar bed
 • Zorg dat u genoeg te doen heeft gedurende de dag
 • Houd goed je eigen doel voor ogen
 • Eet ’s avonds wat fruit op het moment dat u anders een drankje zou nemen.

Bekende Nederlanders over de actie

Ted van Essen

'TV-dokter' bij Omroep Max

Ik steun de actie ’40 dagen geen druppel’, omdat die helpt om weer bewust met alcohol om te gaan. Dagelijks drinken wordt soms een gewoonte, los van de aanleiding. Dat beperkt de kwaliteit van leven. Veel van de klachten waarmee ouderen bij de huisarts komen, verbeteren door minder te drinken. Denk aan verhoogde bloeddruk, slecht slapen, overgewicht, onzekerheid, maag- en darmklachten. Mijn ervaring is dat een flinke periode zonder alcohol je weer leert hoe het is om je goed te voelen. Om daarna bewuster om te gaan met alcohol. Ik doe mee!

Hella van der Wijst

Televisiepresentatrice, verslaggeefster en programmamaker

40 dagen geen druppel? Geen enkel probleem, voor mij, moet ik eerlijk zeggen. Ik drink enkel in het weekend of op een feestje en meestal niet meer dan twee glazen. Ik heb geen alcohol nodig om het gezellig te hebben.

Maar ik zie om me heen hoe alcohol bijna als koffie is geworden; zo gewoon, ook op de middag en ook door de week. Dat níet vanzelfsprekend vinden en je erop bezinnen, is gezond en precies de bedoelingen van de vastentijd. Ooit heb ik daar bij de KRO nog het tv-programma Afzien over gemaakt. Dus doe ik mee. Bovendien kun je met het uitgespaarde geld weer iets voor een ander doen. Maar om me echt uit te dagen heb ik besloten ook 40 dagen niet te snoepen; dat wordt echt een stuk lastiger 😉

 

Antoine Bodar

Wouke van Scherrenburg

Ton Verlind

‘Ons zelf iets ontzeggen in voedsel of drank is ons vreemd geworden. Toch sterven er in West-Europa meer mensen van te veel dan van te weinig door de keel. Overgewicht is een probleem geworden. We zouden daarom de Veertigdagentijd opnieuw als Vastentijd kunnen beschouwen met zes dagen minder gebruiken en dan alleen op zondag tot verzadiging eten en ook drinken. Maar zou het niet wijs zijn nooit helemaal tot verzadiging te eten en al helemaal niet te drinken.

Veertig dagen geen druppel alcohol drinken roept in ons geheugen terug dat wij heel wel zonder alcohol kunnen. Wij vinden onze zelfbeheersing te meer terug en we vasten in dit opzicht ten behoeve van onze gezondheid. De gelovige christen toont, zoals de moslim in de Ramadan, dat de Vasten een heilige tijd is van bekering en zuivering.’

“40 dagen geen druppel, wat een goed initiatief van KBO-PCOB! De nadelige effecten van alcohol op ons ( 50-plussers) lijf zijn bekend en toch is het voor veel mensen gewoonte om met de 5 in de klok, twee of meer glazen in te nemen, iedere dag weer.

Misschien klinkt 40 dagen lang, maar zeg nou zelf, wat stellen die nu voor op 365 dagen.

Meedoen dus zou ik zeggen, voor het eigen welzijn.”

Leo Feijen over #40dagengeendruppel:

Dit filmpje maakte Leo Feijen voor het twitteraccount van KRO Kruispunt:

“40 Dagen geen druppel alcohol? Ik realiseer me dat ik vandaag alweer 8 dagen droog sta: geen druppel gedronken de afgelopen dagen. Kostte het moeite? Nee! Een griepje heeft geholpen. Laatste flesje bier vorige week soldaat gemaakt na het leiden van een burgerdiscussie in Goirle met 150 burgers, die ontevreden zijn over de manier waarop de overheid met ze communiceert.

“Biertje?”, vroeg een van de organisatoren na afloop. “Graag!”, zei ik. Het was het allerlekkerste pilsje in tijden, een mooie beloning voor een avondje hard werken. Kort daarna kwam de griep en de vraag of ik mee wil doen aan de actie “40 dagen geen alcohol”.

Ben dus maar meteen begonnen en zie wel hoe lang ik het volhoud. Ik doe geen harde belofte! Evenmin houd ik me aan de voorgeschreven periode. Maar die 40 dagen haal ik wel en zonder al teveel moeite… Zo ben ik ooit ook gestopt met roken: cold turkey, van het ene moment op het andere, nu zo’n 40 jaar geleden… Nooit spijt van gehad. Het was te danken aan een attente huisarts. “Als u zo doorgaat haalt u de 40 niet”, zei hij. Ik ben inmiddels de 40 ruim gepasseerd…”

Ton Verlind - foto: Bram Delmee
Foto: Bram Delmee

Aandacht voor de actie in de media

’40 dagen geen druppel’ heeft na de start veel aandacht gekregen in landelijke en lokale media. Ook hebben meerdere deelnemers meegewerkt aan vragen die uit de media gesteld werden. Het is mooi dat u als deelnemers zelf de actie een warm hart toedraagt en ook daarover wilt vertellen. Zo zijn er deelnemers die vloggen voor het programma Editie NL, zijn deelnemers geïnterviewd door De Telegraaf en Trouw en is heeft KBO-PCOB-directeur Manon Vanderkaa meerdere radio-interviews gegeven. Dit draagt allemaal bij aan het doel van de actie; de bewustwording over alcoholgebruik onder senioren vergroten.

Vloggende deelnemers bij Editie NL

Jan Boesmans (69) en het echtpaar Jansen vloggen drinken een maand niet. Ze vloggen hierover voor Editie NL.

Met meer mensen minder drinken; samen meedoen is altijd winst!

Samen sta je sterker. Doe met een groep mee aan de actie ’40 dagen geen druppel’ en maak kans op 22 flessen mousserende wijn. Alcoholvrij uiteraard!

De groep met de meeste deelnemers maakt kans op 22 flessen heerlijke, alcoholvrije bubbels. Doe mee met familie, vrienden, buren of collega’s en moedig elkaar aan. We zijn benieuwd naar al uw verhalen; hoe lastig het was en hoe u elkaar erdoorheen sleepte. Of misschien viel het u wel reuze mee!

Zo doet uw groep mee

Om kans te maken op de mooie prijs stuurt u ons een foto (per e-mail of per post) van uw ’40 dagen geen druppel’-groep met vermelding van ‘bubbels’ en het aantal deelnemers. Iedere deelnemer van uw groep moet zich individueel via onze website aanmelden voor de actie. Hij/zij ontvangt dan het speciale speldje (op=op).

Extra kans maken?

Nodig zoveel mogelijk deelnemers uit om met uw groep mee te doen. Dit kan bijvoorbeeld door hen een digitale kaart te sturen via onze website.

Tip:
maak een groep aan op Facebook of Whatsapp om elkaar te bemoedigen en motiveren!

Nu via KBO-PCOB 15% korting op alcoholvrije wijn

Om het u gemakkelijker te maken:

Witte wijnen, rode wijnen, mousserende wijnen, appelcider: wie meedoet aan onze 40dagen-actie laat ze even staan. Of toch niet?
We hebben voor u geregeld dat u maar liefst 15% korting krijgt op de lekkerste alcoholvrije wijnen gedurende de 40 dagen. Ga naar de webshop van Blij Alcoholvrij en vul bij betaling de kortingscode ‘40dagen’ in.
Proost!

Waarom in de Vastentijd?

De actie ’40 dagen geen druppel’ van KBO-PCOB loopt van Aswoensdag 14 februari tot en met zaterdag 31 maart 2018; de zogenoemde vastentijd of veertigdagentijd.

Vasten is terug van weggeweest. Het past bij deze tijden van overvloed, zegt theoloog en ritueelspecialist Marian Geurtsen. ‘Christenen vasten van oudsher ter voorbereiding op een religieus feest. Door zich allerlei geneugten te onthouden, wilden ze dichter bij God komen. Eind twintigste eeuw verwaterde de vastentraditie. Nu is het vasten weer terug, ook onder protestanten en niet-gelovigen.’

‘Sommigen zien vasten als een persoonlijke uitdaging. Zodra je jezelf minder volstopt, ontstaat meer ruimte om stil te staan bij de echt belangrijke dingen. Vasten doet iets met het lichaam en daardoor met de ziel.’

Tijdens het moderne vasten onthouden we ons van een luxe of gewoonte, zoals roken, televisiekijken of sociale media gebruiken. Of door dus 40 dagen geen alcohol te drinken!

Marian Geurtsen

Marian Geurtsen, theoloog en ritueelspecialist:

‘Vasten is weer helemaal in.
Ook onder protestanten en niet-gelovigen’

Alcohol en uw gezondheid

Feiten en cijfers over alcoholgebruik door 55-plussers:

 • 84 procent drinkt zowel doordeweeks als in het weekend
 • een derde drinkt elke dag
 • 21,2 procent drinkt matig:
  • tussen de 8 en 14 (vrouwen)
  • of 21 (mannen) glazen per week
 • 6,7 procent drinkt overmatig:
  • meer dan 14 glazen per week (vrouwen)
  • of meer dan 21 (mannen)
 • Een derde is pas op oudere leeftijd overmatig gaan drinken.

(bron: Trimbos Instituut)

Wat doet 40 dagen niet drinken met je?

De gunstige effecten zijn legio en dat merk je heel snel. U valt makkelijker in slaap en de kwaliteit van uw slaap gaat omhoog. Daardoor bent u overdag minder moe of lusteloos. U kunt zich beter concentreren. Bovendien zitten er in alcohol veel suikers, dus u valt in deze 40 dagen zeker af! U kunt altijd in de auto stappen. Uw huid gaat erop vooruit. En u bespaart ook nog eens geld.

Dus… waarom zou u het niet doen?

Wat is aanvaardbaar alcoholgebruik?

 • Drink géén alcohol of in ieder geval niet meer dan een standaardglas per dag
 • Ten minste twee dagen in de week geen alcohol

(Advies Gezondheidsraad 2015)

* zolang de voorraad strekt

Doe mee en ontvang gratis het ‘40 dagen geen druppel’-speldje!*

Het zal niet gemakkelijk zijn om deze uitdaging vol te houden, omdat er veel gelegenheden zijn waar een glaasje wijn bij ‘hoort’. U zult vaak ‘nee’ moeten zeggen. Om u aan te moedigen en te helpen liet KBO-PCOB een speciaal speldje maken met een druppel erop. U houdt de uitdaging makkelijker vol als mensen zien dat u meedoet aan ‘40 dagen geen druppel’. Bevestig het daarom zichtbaar op uw kleding. Zo maakt u het initiatief herkenbaar voor uw omgeving en dat leidt misschien wel tot leuke gesprekken. Als u zich aanmeldt en meedoet met ‘40 dagen geen druppel’, krijgt u het speldje gratis thuisgestuurd.

40 of 46 dagen? Hoe zit dat?

Maar… 14 februari tot en met zaterdag 31 maart 2018, dat zijn toch 46 dagen? Dat klopt. De veertigdagentijd duurt in totaal 46 dagen, omdat er zes zondagen in deze periode vallen. De zondag is een feestdag en op een feestdag wordt niet gevast. Het staat u natuurlijk vrij om ook deze dagen niet te drinken.

Dus: 40 of 46 dagen geen druppel? U mag zelf kiezen!

De reacties in een café waar willekeurige bezoekers vroegen naar hun alcoholgebruik

‘Geen druppel drinken maakt echt verschil’

Voorzitter van KBO-PCOB Wil van der Kruijs (72) laat voor het derde jaar op rij de kurk in de fles tijdens de veertigdagentijd.

‘Ik drink gemiddeld vier glazen wijn per dag. Wit in de zomer, ’s winters rood. Drinken is een ingesleten gewoonte. Voor veel senioren is dat zo. Niemand schenkt thee of koffie als mijn vrouw en ik rond vijf uur op visite gaan. Dan is het: wil je rood of wit? Geen druppel drinken maakt echt verschil. Je staat zo fris als een hoentje op, bent gewoon minder moe en lusteloos. De vorige acties wandelden en fietsten we vaker. Als je geen alcohol drinkt val je ook flink af. Na die veertig dagen was ik steeds een kilo of vijf kwijt. Ik moet wel bekennen dat ik het na de vorige droogleggingen maar een tijdje heb volgehouden. De zin in een lekker glas won het na een paar weken toch weer. Dat houdt me wel bezig. Zou ik het kunnen beperken tot een goed glas bij een goed diner, dan zou dat echt een overwinning zijn.’

Wil van der Kruijs, voorzitter KBO-PCOB

Het beroemde slaapmutsje

Veel mensen nemen een drankje voor het slapengaan, vaak uit gewoonte of gezelligheid. Maar wist u dat alcohol en slapen geen goede combinatie zijn? Je slaapt sneller in door alcohol maar de slaapkwaliteit verslechtert aanzienlijk.

Slechts 21% van alle senioren weet het goede antwoord op de vraag wat het huidige advies is van de Gezondheidsraad voor veilig alcoholgebruik.
Dit advies is 0, en in ieder geval niet meer dan 1 per dag.

Waarom doet u mee?

Vult u de pol in op facebook?

Onze berichten over '40 dagen geen druppel'

Heeft u vragen over alcoholverslaving of hulp nodig?

In de meeste grote gemeenten is een organisatie voor behandeling van alcoholverslaving. Uw huisarts of plaatselijke GGD kan u hier meer over vertellen. Ook kunt u hulp vinden op internet of bij programma’s en zelfhulpgroepen.

Op de hoogte blijven van deze en andere acties van KBO-PCOB?