40 dagen geen druppel

Kunt u 40 dagen zonder alcohol? KBO-PCOB daagt u uit!

KBO-PCOB 40 dagen geen druppel

Tijdens het koken, bij het eten, voor de televisie en als slaapmutsje. Onderzoek toont aan: we grijpen steeds makkelijker naar een wijntje, borrel of een glas koud bier. Uit onderzoek van KBO-PCOB blijkt dat 75 procent van de 55-plussers zichzelf elke dag een glaasje (of meer) inschenkt. Het aantal senioren met een uit de hand gelopen drinkgewoonte stijgt en baart zorgen.

Om mensen bewust te maken van hun drinkgedrag, organiseert KBO-PCOB samen met IkPas de actie 40 dagen geen druppel. Doet u mee?

De 40-dagen-actie loopt in 2019 van woensdag 6 maart tot en met zaterdag 20 april 2019. Op zondag 21 april is het Pasen. De veertigdagentijd duurt 46 dagen omdat er zes zondagen in deze periode vallen, van oudsher is het vasten dan vrijblijvend. Het staat u natuurlijk vrij om ook deze dagen niet te drinken.

Profiteer van de aanbieding: 10 x Magazine van KBO-PCOB voor €10

Speciaal voor u als deelnemer van de actie Ik Pas / 40 dagen geen druppel: maak voordelig kennis met KBO-PCOB. Sluit nu een jaarabonnement af en ontvang 10 nummers voor maar €10.

Ervaringen van deelnemers

Meedoen valt eigenlijk best mee. Dat bleek vorig jaar uit de reacties van deelnemers aan de actie. Soms was het wel even wennen of moest een alternatief bedacht worden voor het glaasje wijn bij het eten. Ook tips werden gedeeld, zoals water met een smaakje of wat eerder naar bed gaan.

Hieronder leest u een aantal reacties van deelnemers:

Een goede ervaring of een mooi verhaal over stoppen met drinken? Laat het ons weten!

‘Ik heb in dubio gestaan over meedoen. Ik keek wel erg op tegen de gewoonteonderbreking:
Voor de warme maaltijd ’s avonds voor de gezelligheid en meestal samen met mijn echtgenote naar ‘de druppel alcohol’. Maar op Aswoensdag dan toch uiteindelijk besloten 40 dagen lang geen druppel meer te gebruiken. De eerste twee dagen waren voor mij het moeilijkst maar ik heb me zelf wijs gemaakt dat mijn lever hiervan intens genoot en dat l bijna veertig dagen lang! Toen ik eenmaal het besluit had genomen heb ik ook besloten dit niet met een groep samen te doen. Dat was voor mij een veiligheidsklep want dan zou ik ook geen ‘verborgen verleiders’ tegenkomen. Wat mij al die tijd wel is tegengevallen is dat ik helemaal niets ben afgevallen! Meer energie heb ik ook niet gekregen, was ook niet nodig en beter slapen was en is ook overbodig. Wel is mijn bewustwording hoe gewoon alcohol is er op vooruit gegaan. Het is zelfs mogelijk dat ik het glas beter kan laten staan!’
Clemens Lambermont (87) uit Oostkapelle

Op eigen houtje stop ik wel vaker met alcohol. Vorig jaar ben ik half januari met mijn zoon gestopt en hebben we het drie maanden volgehouden. Daarna ben ik weer bij gelegenheid wijn gaan drinken. Ik merkte in de loop van het jaar dat het makkelijker werd om een fles open te maken. Ik drink dan op vrijdag, zaterdag en zondag. Heel soms ook op een doordeweekse dag. In het begin kocht ik zo’n klein flesje bij de supermarkt en had daar genoeg aan voor een avond. Later kocht ik ze dan vast twee flesjes, maar dan gingen ze soms en steeds vaker al die eerste avond leeg. Daarna maar weer een ‘gewone’ fles gekocht. Toen ik in het weekend twee flessen ging kopen merkte ik dat het makkelijk meer werd. En dat het dan ook elk weekend zo werd en ik er ook naar ging verlangen; het ‘moest’. Daar werd ik niet zo blij van. Daarom ben ik met het initiatief 40 dagen mee gaan doen. Het ging me verrassend makkelijk af. Ik heb een fles wijn in huis voor bezoek maar deze staat onaangebroken in de kast. Ik heb de eerste zondag het verlangen gevoeld en nu de afgelopen dagen, na 32 dagen. Dat is omdat ik erg moe ben, een trigger die ik wel ken. Het is echter duidelijk voor mezelf dat ik niet drink en dat maakt het makkelijk. Geen innerlijke dialoog met afwegen en mezelf overhalen, maar gewoon nee. Of ik na de 40 dagen nog doorga weet ik niet. Maar dat maakt me ook niet uit. Ik houd nu vol en ben blij dat ik dit doe.
Deelnemer uit Houten

'Geen innerlijke dialoog met afwegen en mezelf overhalen, maar gewoon nee.'

‘Juist omdat de gewoonte om dagelijks een of twee glazen te drinken er makkelijk insluipt, had ik niet verwacht dat het me zo goed zo goed zou afgaan’.
Deelnemer uit Den Hoorn

‘Na bijna drie weken ‘geen druppel’ constateer ik, min of meer tot mijn verwondering, dat de uitdaging feitelijk meevalt! Mede als gevolg van goed gevulde dagelijkse programma’s van activiteiten heb ik ook weinig last in mijn hoofd van de gedachte dat ‘geen druppel’ wekenlang mijn leidraad is. Ook bij recepties of afsluitende borrel bij overleggen en vergaderingen valt het mij niet zwaar om fris te drinken.’
Anoniem

‘Tijdens het ontspannend uurtje vóór de avondmaaltijd waarin ik gewend was een borrel te drinken, voel ik enig ongemak! En meedoen met de actie ‘geen druppel’ heeft bij mij althans, niet geleid tot enig gewichtsverlies. Zou best leuk zijn geweest!’
De heer Jansen – Middelburg

‘Het was mijn gewoonte om ’s avonds om 22.00 uur een glas rode wijn te drinken. Van 1 fles kan ik 5 tot 6 dagen doen. Mijn man drinkt enkel alcohol bij een etentje of een verjaardag 1 a 2 glazen . Voor mij is nu de sport om 40 dagen zonder te doen en te kijken hoe ver ik kom. Vorige week kregen we twee keer een etentje aangeboden en ben ik voor een koud alcoholvrij pilsje gegaan en een keer voor een rode wijn .Het is mijn actie en een ander hoeft dat niet te weten. Nu ben ik weer een week verder en het is geen probleem : ik eet s’ avonds gewoon fruit ! Probleem opgelost!’
Deelnemer uit Buitenpost

“Mijn vorige ervaringen waren positief en niet lastig. Je gaat er gewoon voor en houd er rekening mee als je ergens bent waar alcohol gedronken wordt. Je valt inderdaad af, maar dat is niet zoveel. Snoepen heeft er ook mee te maken. Je zoekt toch compensatie om jezelf te verwennen…. Niet alleen alcohol maar snoep is ook lekker.”
Clementine Jansen, 71 jaar

“Ik ben al een weekje bezig, en begin het nou al te merken. Voel me veel fitter en slaap ook beter.”
de heer Schram, 71 jaar

“Ik doe al voor de derde keer mee. Als bezinning ben ik het eerste weekend, in plaats van een wijntje bij het tv kijken, naar de bioscoop geweest om ‘Down to earth’ te zien. Een film over een familie die aan jaar buiten de gebaande paden ging om een ander perspectief op het leven te vinden. Een aanrader.”
de heer Van Deelen, 68 jaar

Tips om het vol te houden!

Misschien heeft u het wel helemaal niet nodig omdat meedoen u gemakkelijk afgaat, maar dat kan voor een ander weer heel anders zijn.
Daarom nog een aantal tips:

 • Is het moeilijk om alcohol te weigeren? Bedenk van tevoren wat je gaat zeggen als iemand jou een drankje aanbiedt.
 • Ga ’s avonds wat eerder naar bed
 • Zorg dat u genoeg te doen heeft gedurende de dag
 • Houd goed je eigen doel voor ogen
 • Eet ’s avonds wat fruit op het moment dat u anders een drankje zou nemen.

Waarom in de Vastentijd?

De actie ’40 dagen geen druppel’ van KBO-PCOB loopt van Aswoensdag 6 maart tot en met zondag 14 april; de zogenoemde vastentijd of veertigdagentijd.

Vasten is terug van weggeweest. Het past bij deze tijden van overvloed, zegt theoloog en ritueelspecialist Marian Geurtsen. ‘Christenen vasten van oudsher ter voorbereiding op een religieus feest. Door zich allerlei geneugten te onthouden, wilden ze dichter bij God komen. Eind twintigste eeuw verwaterde de vastentraditie. Nu is het vasten weer terug, ook onder protestanten en niet-gelovigen.’

‘Sommigen zien vasten als een persoonlijke uitdaging. Zodra je jezelf minder volstopt, ontstaat meer ruimte om stil te staan bij de echt belangrijke dingen. Vasten doet iets met het lichaam en daardoor met de ziel.’

Tijdens het moderne vasten onthouden we ons van een luxe of gewoonte, zoals roken, televisiekijken of sociale media gebruiken. Of door dus 40 dagen geen alcohol te drinken!

Marian Geurtsen

Marian Geurtsen, theoloog en ritueelspecialist:

‘Vasten is weer helemaal in.
Ook onder protestanten en niet-gelovigen’

Alcohol en uw gezondheid

Feiten en cijfers over alcoholgebruik door 55-plussers:

 • 84 procent drinkt zowel doordeweeks als in het weekend
 • een derde drinkt elke dag
 • 21,2 procent drinkt matig:
  • tussen de 8 en 14 (vrouwen)
  • of 21 (mannen) glazen per week
 • 6,7 procent drinkt overmatig:
  • meer dan 14 glazen per week (vrouwen)
  • of meer dan 21 (mannen)
 • Een derde is pas op oudere leeftijd overmatig gaan drinken.

(bron: Trimbos Instituut)

Wat doet 40 dagen niet drinken met je?

De gunstige effecten zijn legio en dat merk je heel snel. U valt makkelijker in slaap en de kwaliteit van uw slaap gaat omhoog. Daardoor bent u overdag minder moe of lusteloos. U kunt zich beter concentreren. Bovendien zitten er in alcohol veel suikers, dus u valt in deze 40 dagen zeker af! U kunt altijd in de auto stappen. Uw huid gaat erop vooruit. En u bespaart ook nog eens geld.

Dus… waarom zou u het niet doen?

Wat is aanvaardbaar alcoholgebruik?

 • Drink géén alcohol of in ieder geval niet meer dan een standaardglas per dag
 • Ten minste twee dagen in de week geen alcohol

(Advies Gezondheidsraad 2015)

40 of 46 dagen? Hoe zit dat?

Maar… 14 februari tot en met zaterdag 31 maart 2018, dat zijn toch 46 dagen? Dat klopt. De veertigdagentijd duurt in totaal 46 dagen, omdat er zes zondagen in deze periode vallen. De zondag is een feestdag en op een feestdag wordt niet gevast. Het staat u natuurlijk vrij om ook deze dagen niet te drinken.

Dus: 40 of 46 dagen geen druppel? U mag zelf kiezen!

De reacties in een café waar willekeurige bezoekers vroegen naar hun alcoholgebruik

Het beroemde slaapmutsje

Veel mensen nemen een drankje voor het slapengaan, vaak uit gewoonte of gezelligheid. Maar wist u dat alcohol en slapen geen goede combinatie zijn? Je slaapt sneller in door alcohol maar de slaapkwaliteit verslechtert aanzienlijk.

Slechts 21% van alle senioren weet het goede antwoord op de vraag wat het huidige advies is van de Gezondheidsraad voor veilig alcoholgebruik.
Dit advies is 0, en in ieder geval niet meer dan 1 per dag.

Heeft u vragen over alcoholverslaving of hulp nodig?

In de meeste grote gemeenten is een organisatie voor behandeling van alcoholverslaving. Uw huisarts of plaatselijke GGD kan u hier meer over vertellen. Ook kunt u hulp vinden op internet of bij programma’s en zelfhulpgroepen.

Op de hoogte blijven van deze en andere acties van KBO-PCOB?