40 dagen geen druppel

Ook dit jaar organiseert KBO-PCOB de actie ’40 dagen geen druppel’. Bekijk de actiepagina 2021.

40 dagen zonder alcohol!

speldje 40dagen

Tijdens het koken, bij het eten, voor de televisie en als slaapmutsje. Onderzoek toont aan: we grijpen steeds makkelijker naar een wijntje, borrel of een glas koud bier. Uit onderzoek van KBO-PCOB blijkt dat 75 procent van de 55-plussers zichzelf elke dag een glaasje (of meer) inschenkt. Het aantal senioren met een uit de hand gelopen drinkgewoonte stijgt en baart zorgen.

Om mensen bewust te maken van hun drinkgedrag, organiseert KBO-PCOB samen met IkPas de actie 40 dagen geen druppel. De actie loopt dit jaar van woensdag 17 februari tot Pasen (4 april). U kunt er ook voor kiezen om eventueel de zondagen niet  te vasten.

Klik hier voor meer informatie en om mee te doen!

Gezond genieten, doe ook mee

We willen graag gezond en vitaal ouder worden en genieten van de mooie dingen. Een lekker glaasje kan daar goed bij passen. Maar aandacht voor alcoholgebruik op hogere leeftijd is belangrijk. Daarom biedt KBO-PCOB mogelijkheden om ‘gezond genieten’ te bevorderen. Doet u ook mee?

Omdat KBO-PCOB gezond genieten en vitaal ouder worden erg belangrijk vindt, bieden we diverse mogelijkheden om met dit thema aan de slag te gaan. We zoeken vrijwilligers die zich willen trainen in het geven van voorlichting. Lokale afdelingen kunnen daarnaast bijeenkomsten over het onderwerp organiseren.

Meer weten over gezond genieten

Alcohol en uw gezondheid

Feiten en cijfers over alcoholgebruik door 55-plussers

 • 84 procent drinkt zowel doordeweeks als in het weekend
 • een derde drinkt elke dag
 • 21,2 procent drinkt matig:
  • tussen de 8 en 14 (vrouwen)
  • of 21 (mannen) glazen per week
 • 6,7 procent drinkt overmatig:
  • meer dan 14 glazen per week (vrouwen)
  • of meer dan 21 (mannen)
 • Een derde is pas op oudere leeftijd overmatig gaan drinken.

(bron: Trimbos Instituut)

Het beroemde slaapmutsje

Veel mensen nemen een drankje voor het slapengaan, vaak uit gewoonte of gezelligheid. Maar wist u dat alcohol en slapen geen goede combinatie zijn? Je slaapt sneller in door alcohol maar de slaapkwaliteit verslechtert aanzienlijk.

Slechts 21% van alle senioren weet het goede antwoord op de vraag wat het huidige advies is van de Gezondheidsraad voor veilig alcoholgebruik:

 • Drink géén alcohol of in ieder geval niet meer dan een standaardglas per dag
 • Ten minste twee dagen in de week geen alcohol

Wat doet 40 dagen niet drinken met je?

De gunstige effecten zijn legio en dat merk je heel snel. U valt makkelijker in slaap en de kwaliteit van uw slaap gaat omhoog. Daardoor bent u overdag minder moe of lusteloos. U kunt zich beter concentreren. Bovendien zitten er in alcohol veel suikers, dus u valt in deze 40 dagen zeker af! U kunt altijd in de auto stappen. Uw huid gaat erop vooruit. En u bespaart ook nog eens geld.

Dus… waarom zou u het niet doen?

Heeft u vragen over alcoholverslaving of hulp nodig?

In de meeste grote gemeenten is een organisatie voor behandeling van alcoholverslaving. Uw huisarts of plaatselijke GGD kan u hier meer over vertellen. Ook kunt u hulp vinden op internet of bij programma’s en zelfhulpgroepen.

Op de hoogte blijven van deze en andere acties van KBO-PCOB?