Ga 40 dagen de uitdaging aan, alleen of met uw afdeling

De actie ’40 dagen geen druppel’

Ook dit jaar organiseert KBO-PCOB de actie ’40 dagen geen druppel’.

Tijdens het koken, bij het eten, voor de televisie en als slaapmutsje. Onderzoek toont aan: we grijpen steeds makkelijker naar een wijntje, borrel of een glas koud bier. Uit onderzoek van KBO-PCOB blijkt dat 75 procent van de 55-plussers zichzelf elke dag een glaasje (of meer) inschenkt.

Om mensen bewust te maken van hun drinkgedrag, organiseert KBO-PCOB samen met IkPas de actie 40 dagen geen druppel. De actie loopt dit jaar van 2 maart tot 17 april.

Direct aanmeldenMeer informatie

Bestel het actiespeldje

Speldt u ook het actiespeldje op? Als teken van uw deelname en voor motivatie en inspiratie voor uzelf en uw omgeving. Het actiespeldje is gratis (op = op). Heeft u zich aangemeld als deelnemer bij IkPas? Dan kunt u hier een speldje aanvragen.

speldje-40dagen-250x259

Bekijk de film Gezond genieten

We willen graag gezond en vitaal ouder worden en genieten van de mooie dingen. Een lekker glaasje kan daarbij best. Maar aandacht voor alcoholgebruik op hogere leeftijd is belangrijk. Bekijk onze film hierover door te klikken op de afbeelding.

Waarom de 40 dagen-tijd?

De 40 dagen tijd is een periode van van inkeer en bezinning, waarin u uzelf dingen ontzegt en u bewuster wordt van wat ertoe doet. Door een periode bewust te bezinnen, ontstaat er ruimte om het effect te ervaren van het laten van dingen die misschien niet zo goed voor uzelf zijn. Het is bij uitstek een manier om met uzelf een uitdaging aan te gaan.

Beluister de drie podcasts Gezond genieten:

KBO-PCOB gaat in aanloop naar de 40 dagen-geen-druppel-actie in gesprek over gezond genieten. In drie podcasts behandelen we de cijfers rond alcohol, bespreken we wat je kan verwachten als je meedoet aan 40 dagen geen druppel en op welke manieren KBO-PCOB je kan helpen om het vol te houden.

Podcast 1 Gesprek met Rob Bovens van IkPas
In deze eerste podcast spreken we met Rob Bovens, alcoholonderzoeker aan de Universiteit van Tilburg. Hij is verantwoordelijk voor de #IkPas campagne en doet veel onderzoek naar de effecten van alcohol.
Podcast met Rob Bovens

Podcast 2 Gesprek met Hanneke van der Kooy van Jellinek
In deze tweede podcast praten we met Hanneke van der Kooy, preventiedeskundige bij Jellinek. Met haar kijken we naar de effecten die alcohol heeft op je lichaam, en wat je kunt verwachten als je er voor 40 dagen mee stopt.
Podcast met Hanneke van der Kooy

Podcast 3 Gesprek met Gerda Mensink, gespreksleider Gezond Genieten
In deze derde podcast praten we met Gerda Mensink. Zij is vrijwilliger bij KBO-PCOB, en begeleidt in die rol afdelingsbijeenkomsten die gaan over het thema Gezond Genieten. We gaan met haar in gesprek over die bijeenkomsten, haar eigen motivatie om dit te doen en over hoe de deelnemers kijken naar de bijeenkomsten.
Podcast met Gerda Mensink

Alcohol en uw gezondheid

Feiten en cijfers over alcoholgebruik door 55-plussers

 • 84 procent drinkt zowel doordeweeks als in het weekend 
 • een derde drinkt elke dag 
 • 21,2 procent drinkt matig: 
 • tussen de 8 en 14 (vrouwen) 
 • of 21 (mannen) glazen per week 
 • 6,7 procent drinkt overmatig: 
 • meer dan 14 glazen per week (vrouwen) 
 • of meer dan 21 (mannen) 
 • Een derde is pas op oudere leeftijd overmatig gaan drinken. 

(bron: Trimbos Instituut) 

Het beroemde slaapmutsje

Veel mensen nemen een drankje voor het slapengaan, vaak uit gewoonte of gezelligheid. Maar wist u dat alcohol en slapen geen goede combinatie zijn? Je slaapt sneller in door alcohol maar de slaapkwaliteit verslechtert aanzienlijk. 

Slechts 21% van alle senioren weet het goede antwoord op de vraag wat het huidige advies is van de Gezondheidsraad voor veilig alcoholgebruik: 

 • Drink géén alcohol of in ieder geval niet meer dan een standaardglas per dag 
 • Ten minste twee dagen in de week geen alcohol 

Wat doet 40 dagen niet drinken met je?

De gunstige effecten zijn legio en dat merk je heel snel. U valt makkelijker in slaap en de kwaliteit van uw slaap gaat omhoog. Daardoor bent u overdag minder moe of lusteloos. U kunt zich beter concentreren. Bovendien zitten er in alcohol veel suikers, dus u valt in deze 40 dagen zeker af! U kunt altijd in de auto stappen. Uw huid gaat erop vooruit. En u bespaart ook nog eens geld. 

Dus… waarom zou u het niet doen? 

Tips en ondersteuning

Stappenplan voor afdelingen

Om samen met anderen binnen uw afdeling aan de slag te gaan met de 40 dagen-tijd hebben we een stappenplan gemaakt. Natuurlijk kunt u zelf bepalen op welke manier u het invult. Lees het stappenplan hier

Start een belcirkel  

Een belcirkel is een goede manier om met elkaar in contact te komen en te blijven en van elkaar te horen hoe het gaat.In de 40 dagen-tijd kunt u elkaar op deze manier ondersteunen Samen uw alcoholgebruik op pauze zetten is tenslotte veel makkelijker en leuker dan alleen!

Voor tips voor opzetten van een belcirkel, klik hier

Organiseer een bijeenkomst Gezond Genieten

Gezond en vitaal ouder worden willen we allemaal. Net als genieten van de mooie dingen. Een lekker glaasje kan daar goed bij passen. Maar aandacht voor alcoholgebruik op hogere leeftijd is belangrijk. Gezond Genieten gaat over de effecten van alcohol op hogere leeftijd en op de werking van medicijnen. Hoe kun je gezond genieten?

Voor meer informatie over Gezond Genieten en over het organiseren van een bijeenkomst,  klik hier

Heeft u vragen over alcoholverslaving of hulp nodig?

In de meeste grote gemeenten is een organisatie voor behandeling van alcoholverslaving. Uw huisarts of plaatselijke GGD kan u hier meer over vertellen. Ook kunt u hulp vinden op internet of bij programma’s en zelfhulpgroepen.