Ga 40 dagen de uitdaging aan, alleen of met uw afdeling

Waarom de 40 dagen-tijd?

De 40 dagen tijd is een periode van van inkeer en bezinning, waarin u uzelf dingen ontzegt en u bewuster wordt van wat ertoe doet. Door een periode bewust te bezinnen, ontstaat er ruimte om het effect te ervaren van het laten van dingen die misschien niet zo goed voor uzelf zijn. Het is bij uitstek een manier om met uzelf een uitdaging aan te gaan.

De actie ’40 dagen geen druppel’

De uitdaging in de actie ’40 dagen geen druppel’ is om vanaf Aswoensdag (17 februari) tot Pasen geen alcohol te drinken. Een goede manier om te ervaren wat dit met u doet! En om bewust te worden welke rol alcohol misschien wel in uw leven speelt. De actie ’40 dagen geen druppel’ organiseren we als KBO-PCOB al meerdere jaren. Sinds twee jaar doen we dit samen met IkPas.
U kunt zich voor de actie aanmelden via www.ikpas.nl/kbo-pcob

Effecten

De effecten van een periode niet drinken, minder eten of smartphonegebruik zijn natuurlijk per persoon verschillend. En dat is goed, want het is ook een persoonlijke ervaring. Wel is het heel duidelijk dat zo’n periode veel met u kan doen. Door minder drinken voelen mensen zich veel fitter en door minder smartphonegebruik voelen mensen zich vaak rustiger en merken ze dat eigenlijk vaak maar scrollen en Facebooken omdat ze het gewend zijn geworden.

Meer informatie?

Lees ook ons achtergrondartikel     uit ons magazine.

Bestel het actiespeldje

Als teken van uw deelname en voor motivatie en inspiratie voor u en uw omgeving, kunt u gratis het actiespeldje in de vorm van een druppel ontvangen (op = op). Heeft u zich aangemeld als deelnemer bij IkPas? Dan kunt hier een speldje aanvragen tot 10 februari 2021.

Bekijk de film Gezond genieten

We willen graag gezond en vitaal ouder worden en genieten van de mooie dingen. Een lekker glaasje kan daar goed bij passen. Maar aandacht voor alcoholgebruik op hogere leeftijd is belangrijk. Bekijk onze film hierover door te klikken op onderstaande afbeelding. 

Wat kunt u doen in de 40 dagen-tijd?

De 40 dagen-tijd is een periode die u zelf of samen met anderen kunt invullen. Een voordeel van het samen doen is dat u elkaar kunt stimuleren en bemoedigen.

Voorbeelden van dingen die u kunt laten of minderen:

  • geen alcohol drinken
  • geen vlees eten
  • geen of minder social media gebruiken
  • minder geld uitgeven
  • of iets waarvan je zelf denkt ‘dat kan anders

 

Naast dingen laten kunt u ook juist dingen doen! Denk bijvoorbeeld aan:

  • Stuur elke week een kaartje naar iemand die u nu niet kunt zien. Dat kan ook online bijvoorbeeld via Greetz of Hallmark
  • Kook extra en bied die maaltijd aan aan iemand in uw omgeving
  • Bied aan om boodschappen te doen voor iemand die dat wel kan gebruiken
  • Is er iemand in uw buurt of straat die wel wat extra hulp of aandacht kan gebruiken? Bel eens aan voor een praatje.

Laat u inspireren!

Tijdens de 40 dagentijd zijn er verschillende inspirerende initiatieven om dagelijks mee gevoed te worden aan de hand van een korte gedachte, blog of meditatie vanuit verschillende geloofsrichtingen. Wij hebben er een aantal voor u op een rij gezet:
– https://dominicanen.nl/2021/02/adem-in-de-woestijn/
– https://debijbel.nl/…/twee-nieuwe-leesplannen-voor-de-veert…
– http://petrus.protestantsekerk.nl/veertigdagentijd
– https://biddenonderweg.org/…/ouder-worden-als-spirituele-weg
– https://www.ignatiaansbidden.org/

Wat gaat u doen in de 40 dagen-tijd?

Hoe gaat u dit jaar de 40 dagen-tijd in? Is het voor u een jaarlijkse activiteit? Is het misschien de eerste keer dat u alcohol laat staan? Of heeft u een heel ander idee om een periode van bezinning in te vullen? Uw reactie kunt u sturen naar communicatie@kbo-pcob.nl

Op je paasbest worden – in gesprek met Marietje Gerritsen

Lees hier het interview met Marietje Gerritsen en hoe de 40 dagentijd een rol in haar leven speelt.

Tips en ondersteuning

Stappenplan voor afdelingen

Om samen met anderen binnen uw afdeling aan de slag te gaan met de 40 dagen-tijd hebben we een stappenplan gemaakt. Natuurlijk kunt u zelf bepalen op welke manier u het invult. Lees het stappenplan hier.

Lokaal persbericht
Hier vindt u een voorbeeld van een persbericht dat u kunt gebruiken voor lokale media om de actie bekend te maken. Het bericht kunt u aanpassen naar uw eigen situatie.

Start een belcirkel
Een belcirkel is een goede manier om met elkaar in contact te komen en zo van elkaar te horen hoe het gaat en kan dus ook gebruikt worden in de 40 dagen-tijd.

Lees de flyer en de handleiding.